Stipendije isplaćene uz kašnjenje

Zbog aktuelne finansijske krize stipendije Fonda za mlade talente, koje prima hiljadu najboljih studenata u Srbiji, kasnile su više od dva meseca.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.05.2009.

01:05

Default images

Studenti su revoltirani jer im taj novac služi za plaćanje osnovnih životnih troškova, a nekima je to i glavni izvor prihoda. Stipendije Fonda za mlade talente, od 25 000 dinara mesečno, isplaćene su posle više od dva meseca kašnjenja.

Iako bi, prema ugovoru, studenti svakog 15. u mesecu trebalo da dobijaju stipendiju, novca za isplatu nije bilo od sredine februara.

Svako kašnjenje predstavlja problem za hiljadu stipendista koji su odabrani na konkursu i to posebno za one koji ne studiraju u rodnom gradu.

“Tih 25 000 mi puno znaci. Ja od tih 25 000 živim, od tog novca plaćam stan i krenuo sam na kurs nemačkog jezika”, priča student Rodoljub Miletić.

“Tu nema čekanja, gubite stan ako ne platite prvog u mesecu, niste na kursu ako ne uplatite ratu za taj mesec. Konkretno, ne možete planirati obaveze tog meseca. A treba se prehraniti, otići negde, kupiti knjige”, kaže on.

“Nemamo u vidu šta sve možemo da radimo narednog meseca, jer ne znamo kad može da se uplati i u tom smislu ideja bi bila idealna kad bi se realizovala kako je zacrtana, tom dinamikom”, priča stipendista Slobodan Tomić.

Fondu za mlade talente je za ove, ali i za ostale stipendije i aktivnosti prošle godine odobren budžet od 409 miliona dinara.

U pokretu "Evropa nema alternativu" nezadovoljni su zbog neredovnih isplata i počinju da se pitaju hoće li uopšte biti novca za stipendiranje naredne generacije talentovanih studenata.

“Mi imamo nezvaničnu informaciju iz Vlade Srbije da će sredstva za naredni konkurs biti značajno smanjena, navodno zbog finansijske krize”, kaže Aleksandar Nacevski iz pokreta “Evropa nema alternativu”.

“Ono što nas posebno brine je da se finansirao ‘otkup’ Miladina Kovačevića, koji se bahato ponašao u Americi sa milion dolara i za to nije bilo problema, a da će sredstva za naredni konkurs biti smanjena”, ukazuje on.

U Ministarstvu omladine i sporta, u čijoj nadležnosti je Fond za mlade talente, tvrde da će, bez obzira na aktuelnu ekonomsku situaciju i smanjenje budžeta, biti novca i za narednu generaciju stipendista i da su već preduzeli određene korake.

“Smanjili smo unutrašnju organizaciju Fonda, tako da od dosadašnjih 11 članova komisije, smanjeno je na sedam. Time smo napravili uštedu, tako da bi same stipendije ostale iste. Nivo stipendija i za studente u inostranstvu i za ove u Srbiji ostaće isti kao i prošle godine”, kaže predsednica Fonda za mlade talente Snežana Samardžic-Marković.

Da podsetimo, svi studenti stipendisti Fonda za mlade talente imaju prosečnu ocenu iznad devet, prvi put su upisali završnu godinu studija i imaju manje od 25 godina.

Svako od njih je u obavezi da po završetku fakulteta pet godina radi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: