Trgovinski lanci veliki dužnici

Računi gotovo 60 hiljada preduzeća u Srbiji su blokirani, a kao najveći dužnici ubedljivo se izdvajaju Vlada Srbije, ali i veliki trgovački lanci.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 07.05.2009.

13:05

Default images

Njihovi rokovi plaćanja, koji često premašuju čak i četiri meseca od isporuke robe, stvaraju velike probleme dobavljačima, pa je opstanak malih firmi zbog kasnog plaćanja velikih trgovaca često doveden u pitanje.

Ministar Dinkić je rekao da su netačni podaci da su računi 60.000 firmi u Srbiji u blokadi, jer se kako je istakao, od tog broja 20.000 odnosi na firme, a ostalo su udruženja i preduzetničke radnje.

On je naveo da su spremne mere uz odovarajuće sankcije ukoliko ne dođe do isplate dugovanja.

Dobavljači velikih trgovinskih lanaca u Srbiji nalaze se u apsurdnoj situaciji - sa jedne strane, ne mogu da naplate svoju robu i više od četiri meseca, a sa druge se nadaju da će trgovinski lanci opstati jer zbog njihovog dominantnog položaja na tržištu, samo u njima mogu plasirati svoju robu.

Kompanija “PKB Imes” snabdeva lanac “Delta Maksija” mesom i mesnim prerađevinama, ali zbog predugih rokova naplate ima velikih problema sa likvidnošću firme, kaže direktor prodaje u “Imesu”, Goran Milović.

“Valutni rokovi su dugi, kašnjenja postoje, to se dosta odražava na našu dnevnu likvidnost i samim tim izmirivanje naših obaveza prema našim dobavljačima”, kaže on.

“Mi znamo da je problem naplate svuda, pa i u Srbiji veoma prisutan. Problema ima i sa drugima, ali razlika je u tome što se ovde ipak radi o velikom poslu i o velikim isporukama pa samim tim i to nas pogađa na neki drugi način”, navodi Milović.

Dugim rokovima i višenedeljnim kašnjenjima posebno su pogođeni dobavljači hrane, ali mnogi proizvođači mesa, brašna i ostalih prehrambenih proizvoda ne smeju da se pojave pred kamerama jer strahuju bi izgubili mesto na policama “Deltinih” marketa.

I pored višednevnih pokušaja da B92 u kompaniji “Delta Maksi” dobije komentar na ovu temu, u tome nismo uspeli.

Portparol “Delta Maksija” samo je kratko rekao da u kompaniji ne žele da komentarišu temu odnosa sa dobavljačima.

Na kašnjenje isplata žale se i dobavljači hrvatskog “Agrokora”, u čijem vlasništvu posluju “Idea” u Srbiji i “Konzum” u Hrvatskoj.

O napisima hrvatske štampe da dobavljačima robu plaćaju bonovima ili kompenzacijom za B92 u kompaniji Ivice Todorića nisu želeli ni da demantuju uz obrazloženje da nemaju od čega da se brane.

Kompenzaciju kao način isplate ne koristi treći veliki regionalni lanac, slovenački “Merkator”, u kome tvrde da ne kasne sa isplatama.

“To nismo nikada ni radili. Kompenzacija kao opcija je moguća kada je u interesu oba partnera, a ni slučajno nije isključivi način saradnje ili našeg uslova da bi neko sa nama sarađivao”, kaže predsednica Upravnog odbora “Merkatora-S”, Staka Čurović.

“Merkator sa svojim dobavljačima ima sklopljene ugovore za plaćanje od sedam pa do 120 dana, što je normalno u ovoj oblasti kojom se mi bavimo”, navodi ona.

PKS: Maksimalan rok 90 dana

U Privrednoj komori procenjuju da je maksimalan rok koji preduzeća u Srbiji mogu da izdrže između 65 i 90 dana i to kada nema krize.

U trenutnim uslovima čak i takav rok je poguban za privrednike, kaže predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin.

“Trgovinski lanci, opšte je poznato, plaćaju između 90 i 150 dana. Znači kad imate dobavljača ako je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, da li sektor prerade ili primarne proizvodnje, ako nekom dugujete 120 ili 150 dana, taj će da umre u narednih 50 dana. Nemoguće je da proizvodnja faktički kreditira trgovačke lance”, kaže Bugarin.

Dinkić: Moguća prinudna naplata

Ministar ekonomije je naveo da se razmatra mogućnost prinudne naplate potraživanja dobavljača od trgovinskih lanaca.

"Ubedljivo najveći lanac dugovanja je u trgovini i iznosi oko 600 miliona evra. Postoje dve mogućnosti, da sami trgovinski lanci smanje dugovanja prema dobavljačima ili da ih država primora", istakao je Mlađan Dinkić.

On je naveo da će "čekati još neko vreme" i ocenio da je optimalan rok za naplatu isporučene robe 90 dana.

UPS: Više od pola firmi nelikvidno

Unija poslodavaca Srbije saopštila je da je od 107.200 registrovanih malih, srednjih i velikih preduzeća u Srbiji 67.940 sada nelikvidno.

U saopštenju se navodi da su, od 21. do 30. aprila 2009. godine, stručne službe UPS obavile istraživanje stanja trenutne likvidnosti u privredi Srbije na reprezentativnom uzorku od 1.246 preduzeća u 42 opštine.

Broj od 67.940 nelikvidnih preduzeća predstavlja 63,38 odsto kompanija, koje sada nisu u stanju da redovno plaćaju svojim dobavljačima, isplaćuju zarade i uplaćuju poreze i doprinose poreskim upravama, jer nemaju dovoljno novca na svojim računima ili su u blokadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: