Ko je u pravu u vezi s koncesijom

Zbog raskidanja ugovora za izgradnju autouputa, Alpina neće dobiti odšetu, uveren ministar Oliver Dulić. Velimir Ilić misli da je koncesionar u pravu.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

14:39

Default images

Da li će građani Srbije platiti 71 milion evra odštete “Alpini-Por” zbog toga što je Vlada Srbije svojevremeno raskinula ugovor o izgradnji autoputa Horgoš-Požega, odlučivaće uskoro međunarodna komora u Parizu.

Dok ministri aktuelne Vlade i pojedini ekonomisti kažu da će “Alpina” izgubiti spor, bivši ministar Velimir Ilić, koji je i potpisao sporni ugovor, tvrdi da je pravda na strani koncesionara.

Kompanija "Sever jug autoput" traži od vlade Srbije da joj, na ime odštete, isplati 71 milion evra.

U tu sumu uračunali su gubitak profita, ali i novac uložen za pripremne radove koji su, kako kažu u toj kompaniji, sprovedeni sa dobrom voljom.

U kompaniji “Sever jug autoput” kažu za B92 da je zahtev od 71 miliona evra baziran na osnovu postojećih faktura i procenjenog profita i tvrde da imaju osnovu za to u delu ugovora koji jeste stupio na snagu. U ovoj kompaniji ne isključuju naknadnu mogućnost dogovora.

“Proces arbitraže se može prekinuti u bilo kom momentu, ukoliko obe strane dođu do obostrano prihvatljivog rešenja putem pregovora. Glavni problem do sada je bilo odsustvo mogućnosti da se pregovara, s obzirom da Vlada nije bila spremna na to. To i jeste bio razlog zasto se koncesionar odlucio za ovaj korak pokretanja arbitraže”, navodi kompanija “Sever jug autoput d.o.o”.

Ministar u vladi Srbije i član saveta za infrastrukturu Oliver Dulić kaže da je održan niz neformalnih sastanaka sa predstavnicima preduzeća “Sever jug autoput” ali da dogovor nije postignut.

On je uveren da je zahtev koncesionara neosnovan, ali nije želeo dodatno da obrazlaže razloge za svoj optimizam, osim što je rekao da se nada da će Srbija izabrati dobar pravni tim za svoju odbranu. "Kada dođe do arbitraže, to postaje pitanje za javnog pravobranioca, a siguran sam da će država naći adekvatne pravne savetnike koji će pomoći u ovom slučaju", rekao Dulić.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić nije želeo da da komentariše tvrdnje koncesionara, ukazujući na to da "ono što smo mi kao država tvrdili jeste da postoje jasni i precizni rokovi do kada koncesionar treba da zatvori finansijsku konstrukciju".

Dulić je naveo da nije tačno da nije postojala komunikacija između koncesionara i države, već je ona bila intenzivna i odvijala se kroz formalne dopise i neformalne sastanke, koji su bili veoma česti.

"Srbija je tragala za rešenjem koje je podrazumevalo da se izbegne arbitraža i sporovi koji bi bili previše skupi, ali kada se bivši koncesionar već odlučio na ovaj potez, javni pravobranilac i njegov pravni tim će dati odgovor na sve tvrdnje koje koncesionar iznosi pred arbitražom", rekao je Dulić.

Ilić: Zahtev koncesionara realan

Nekadašnji ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je danas da je realan zahtev za arbitražu protiv Vlade Srbije koji je Međunarodnoj trgovinskoj komori u Parizu podneo konzorcijum "Alpina-Por" u vezi sa izgradnjom autoputa Horgoš-Požega.

On je novinarima u Domu Skupštine Srbije rekao da je potraživanje realno, da je tebalo da radovi počnu i da je "Alpina -Por" imala određene troškove, podsetivši da je Vlada odluku o koncesiji donela jednoglasno.
Velimir Iliæ (FoNet, arhiva)
Ilić je naveo da je došlo do samog početka radova čija cena je dosta visoka i da je "Alpina-Por" do iznosa od 71 milion evra odštete došla obračunavajući to po svojim kriterijumima.

"Sud će doneti odluku o tome, ali za Srbiju je najbolje da se vratimo na koncesiju i odradimo taj posao", naveo je Ilić i kazao da on nema nikakvu odgovornost i da je u ime Vlade kao ministar za kapitalne investicije potpisao koncesiju.

Prema rečima Ilića, "oni su znali da Nenad Čanak neće dati podršku Vladi ako se ne zaustavi koncesija", ocenivši da je to usluga koja je urađena jednoj političkoj stranci da bi podržala vladu.

"Do prekida koncesije je došlo iznenada na nezakonit način, jer je koncesija prošla Skupštinu koja ju je sa velikom većinom usvojila. Nemoguće je da neki Savet koji uopšte nije zakonska institucija zaustavi koncesiju i napravi uslugu Čanku, Pajtiću i Kostrešu i zato ‘Alpina-Por’ traži da se cena plati", rekao je on.

Prema njegovim rečima, pošto ugovor nije raskinut , bilo bi dobro kad bi se Vlada "dozvala pameti", razgovarala s koncesionarima i krenula u izgradnju koncesije, jer je danas teško naći dve milijarde evra investicija i ubrizgati ih u privredu.

Ćulibrk: Šta piše u aneksima

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk u ugovoru ne vidi ništa što bi išlo u prilog koncesionaru.

Međutim, ostaje pitanje sadržaja aneksa koji su do danas ostali sakriveni od javnosti, smatra Ćulibrk.

“Ukoliko je zaista u ugovoru pisalo ono o čemu je javnost obaveštena, onda nema dilelme da država može mirno da čeka ishod arbitraže, jer je onaj ko je prvi prekšio ugovor - konzorcijum ‘Alpina-Por’. Oni su imali dodatne rokove da ispune uslove obezbede bankarske garancije, ali to nisu učinili”, kaže Ćulibrk.

“Problem je ako je u ugovoru bilo klauzula za koje javnost nije znala, ali to će se brzo videti”, upozorava on.

Podsetimo, ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega bio je sporan od samog početka njegove realizacije.

Potpisan je u martu 2007, u vreme tehničke vlade Vojislava Koštunice i gotovo pola godine bio je "poslovna tajna".

U međuvremenu je koncesionar “Alpina–Por” više puta tražio dodatne rokove za dostavljanje bankarske garancije i labavije uslove, ali iako se tim zahtevima uglavnom izlazilo u susret, novac nikako nije stizao.

Konačno, krenulo se u pregovore o raskidu koncesije, ali javnost nikada nije bila obaveštena zašto do dogovora nije došlo.

Rasplet za "posao veka" - očekivan

Koncesija za autoput Horgoš-Požega, osporavana od samog početka, definitivno će dobiti epilog na međunarodnoj arbitraži.

Kompanija "Sever-jug autoput", koju je osnovao austrijski konzorcijum "Alpina - Por", taj postupak je već pokrenula pred Međunarodnom arbitražnom komorom u Parizu, a od Vlade Srbije traži 71 milion evra odštete.

Ugovor o koncesiji, potpisan u martu 2007, u vreme tehničke vlade Vojislava Koštunice, bio je sporan od samog početka. Gotovo pola godine bio je "poslovna tajna", a objavljen je tek krajem leta pod pritiskom javnosti, ali bez aneksa, koji su naknadno postali dostupni, ali ni tada ne svi.

Koncesionar je nekoliko puta tražio dodatne rokove za dostavljanje bankarske garancije, ali do toga nikada nije došlo, pa ugovor, prema raspoloživim informacijama, nikada i nije stupio na snagu.

Bivši ministar Velimir Ilić, koji je i potpisao ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega i koji je to opisivao kao posao veka, danas kaže da u najnovijem raspletu ne vidi sopstvenu odgovornost, mada je očekivao arbitražu.

Dogodilo se ono što su pojedini ministri nazivali najlošijim rešenjem - koncesija za izgradnju autoputa Horgoš-Požega ide na međunarodnu arbitražu.

Pred nadležnim sudom u Parizu, taj postupak protiv Vlade Srbije, pokrenula je kompanija "Sever-jug autoput", a zahteva da joj, na ime odštete, bude isplaćen 71 milion evra.

U taj iznos ukalkulisali su uloženi novac, ali i gubitak očekivanog profita.

Velimir Ilić, koji je 30. marta 2007, kao tadašnji ministar za kapitalne investicije, potpisao ugovor o koncesiji, kaže da ga vest o arbitraži nije iznenadila.

On smatra da koncesionar ima pravo da traži odštetu za uloženo.

“Je l’ vi znate šta znači uraditi projekat jednog autoputa, koliko tu treba uraditi, samo tender za takav jedan veliki projekat, koliki je to posao? Obići trasu, obeležiti trasu, uraditi sve pripreme uz samu trasu”, kaže Ilić.

“Znate koliko su oni formirali više asfaltnih baza, koje su kupili, dovezli, namontirali, vozila, tehniku, sve ono što prati jedan ovakav posao. I naravno da su sad to sve sabrali i priložili sudu”, rekao je on.

Sve u vezi sa ugovorom o koncesiji bila je strogo čuvana tajna, sve do avgusta 2007, kada je sadržina konačno obelodanjena.

Ugovorom je bilo predviđeno da koncesionar izgradi 106 kilometara leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada, da održava 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda i da projektuje i izgradi autoput Beograd-Požega u dužini od 148 kilometara.

Međutim, ključni aneksi, koji definišu detalje ugovora, do danas su ostali zapečaćeni.

U međuvremenu, koncesionar “Alpina – Por” više puta je tražio dodatne rokove za dostavljanje bankarske garancije i povoljnije uslove, ali iako se tim zahtevima izlazilo u susret, novac nikako nije stizao.

Konačno, počeli su pregovori o raskidu koncesije, ali javnost nikada nije bila obaveštena o tome zašto do dogovora nije došlo.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da su svi argumenti na strani Vlade Srbije, pa zato smatra da, uz dobru pripremu, Vlada može da dobije spor.

“Ono što ne znamo je da li je ugovor stupio na snagu. Po tekstu ugovora koji je otišao u javnost, on nije ni stupio na snagu, jer nisu obezbeđene tri garancije od strane koncesionara”, podseća Kovačević.

“Sa druge strane, nismo čuli da je bilo bilo kakvog kršenja od strane vlade u čitavom postupku. I drugo što oni traže to je propušena dobit, što je prosto smešno. Ne može neko ko nije uspeo da napravi koncesiju da traži neku propuštenu dobit”, kazao je on.

Međunarodni arbitražni sud u Parizu je vodeća svetska institucija za rešavanje međunarodnih komercijalnih i poslovnih sporova. Pred njim se, prema raspoloživim informacijama, sada vodi oko 1.800 postupaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: