Osuda Izraela zbog tajnog centra

Komitet Ujedinjenih nacija za suzbijanje torture osudio je izraelsku službu bezbednosti zbog toga što koristi tajni centar za pritvor i istragu.

Izvor: Beta

Utorak, 05.05.2009.

13:47

Default images

Nezavisni stručnjaci Komiteta protiv torture (CAT) su danas ispitivali izraelske vlasti o tom centru, nazvanom "instalacija 1391", koji je "na nepoznatom mestu, nedostupan Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, advokatima i rodbini pritvorenih".

Predstavnici Komiteta UN su dobili pritužbe o mučenju, zlostavljanju i lošim uslovima u prostorijama izraelskog istražnog centra i zatražili da se dozvoli pristup Crvenom krstu.

Prema informacijama Komiteta, oficiri izraelske službe bezbednosti krše Konvenciju protiv torutre tokom saslušanja Palestinaca.

Članovi Komiteta su ukazali da je 900 Palestinaca u pritvoru od 2007. godine i da izgleda da su neki od njih zadržani samo zato da bi se izvršio pritisak na palestinsku organizaciju Hamas da oslobodi jednog zatočenog izraelskog vojnika.

Komitet je kritikovao izraelsku vojnu naredbu o tome da se u oblasti Zapadne obale pritvaraju i deca starija od 12 godina.

Komitet koji se danas sastao treba da čuje odgovore izraelskih predstavnika pre nego što objavi izveštaj na kraju zasedanja 15. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: