Zaustaviti diskriminaciju obolelih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Tomislav Stantić pozvao je javnost u Srbiji da se bori protiv diskriminacije osoba koje su zaražene HIV virusom.

Izvor: Beta

Utorak, 05.05.2009.

13:39

Default images

"U Srbiji postoji značajan stepen diskriminacije prema osobama koje su drugačije od nas, pa i prema onima koji su zaraženi HIV-om. To ne treba da nas čudi, s obzirom na to da postoje krajevi Srbije u kojima se skriva čak i prehlada, jer su ljudi ubeđeni da je bolest sramota", rekao je Stantić na okruglom stolu u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine.

On je ocenio da je edukacija stanovništva veoma bitan preduslov za smanjenje stepena diskriminacije takvih osoba i podsetio da je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa nevladinim organizacijama i medijima, pokrenulo kampanju "I plus i minus", s ciljem razbijanja predrasuda o načinima prenošenja HIV virusa.

U okviru kampanje emituju se televizijski spotovi u kojima se naglašava da se HIV ne prenosi razgovorom, dodirom, druženjem.

Tomislav Stantić je naveo da su prošireni kapaciteti u sve četiri infektivne klinike u Srbiji: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u Kragujevcu.

Dodao je da svaki pacijent koji je zaražen HIV-om ima obezbeđene terapije za lečenje, zbog čega oni koji su zaraženi HIV-om danas mogu da žive i 25 do 30 godina, za razliku od ranijeg perioda, kada nisu postojale odgovarajuće terapije.

Stantić je naveo da je do kraja 2008. godine u Srbiji registrovano 2.318 inficiranih HIV-om, od čega je 945 osoba umrlo.

Predrag Đurić iz Vojvođanske HIV mreže naveo je da su od 1985. do danas u Vojvodini registrovane 272 HIV pozitivne osobe i ocenio da je taj broj znatno veći, jer postoji strah da će te osobe biti stigmatizovane od društvene sredine, ukoliko se sazna da su HIV pozitivne.

Na okruglom stolu je pušten i audio snimak ispovesti pacijenta iz Vojvodine, koji je 2007. godine saznao da je HIV pozitivan.

Taj pacijent je naveo da mu je posebno teško palo to što je većina prijatelja prestala s njim da se druži kada su čuli da je HIV pozitivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: