Ukrajina: Zarobljeno devet rudara

Devet rudara je zarobljeno od juče u jednom rudniku uglja u Ukrajini, nakon što se urušio otvor tog rudnika, izjavio je jedan zvaničnik.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

13:17

Default images

Do urušavanja rudarskog okna došlo je u mestu Zeržinsk, na istoku zemlje, gde radi više od 100 rudara. Na mestu nesreće je u tom trenutku radilo 14 rudara, od kojih je pet uspelo da se spase. Nesreće su veoma česte u ukrajinskim rudnicima, jer su mnogi izgrađeni još u 19. veku i vrlo su malo modernizovani, prenela je britanska agencija Rojters.

U tri eksplozije gasa u rudnicima, 2007. godine, za dve sedmice poginulo je 106 rudara, dok je prošle godine u sličnim eksplozijama poginulo nekoliko desetina rudara.

Ugalj je veoma važan za proizvodnju električne energije u Ukrajni, a koristi se i u industriji čelika. Za tri meseca ove godine iz ukrajinskih rudnika je izvađeno oko 18,5 miliona tona uglja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: