Iduće nedelje ugovor o Južnom toku?

“Srbijagas“ i “Gasprom“ najverovatnije će iduće nedelje u Sočiju potpisati osnovni sporazum o gasovodu "Južni tok", kaže ministar energetike Petar Škundrić.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.05.2009.

12:48

Default images

On nije objavio datum potpisivanja sporazuma kojim će, kako je rekao, biti predviđeni uslovi za osnivanje zajedničkog preduzeća za upravljane delom "Južnog toka" kroz Srbiju. Generalni direktor “Srbijagasa“ Dušan Bajatović je za list “Dnevnik“ 30. aprila izjavio da će to preduzeće ugovor sa ruskim "Gaspromom" o gasovodu "Južni tok" potpisati 14. maja.

Škundrić je danas u Obrenovcu rekao da će potpisivanje sporazuma o izgradnji međunarodnog gasovoda "Južni tok" biti na visokom nivou, ali nije mogao da kaže da li će u Sočiju biti predstavnici svih država koje učestvuju u tom projektu.

“Srbijagas“ i “Gasprom“ su krajem decembra 2008. godine u Moskvi potpisali dokument o osnovnim uslovima za sporazum o saradnji u izgradnji gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju.

Na osnovu toga ruska državna gasna kompanija ima 51 odsto vlasništva zajedničkog preduzeća.

Škundrić je 15. aprila rekao da bi "studija izvodljivosti za izgradnju gasovoda kroz Srbiju trebalo da bude završena do septembra ove godina, a studija za čitav projekat 'Južni tok'... do kraja juna 2010. godine".

Prema svim procenama, istakao je tada ministar, trasa kroz Srbiju smatra se najrealnijom, najoptimalnojm i najekonomičnijom.

Prema ranijim najavama, “Gasprom“ je trebalo da potpiše pojedinačne sporazume o izgradnji gasovoda "Južni tok" sa nacionalnim gasnim kompanijama na energetskom samitu 24. i 25. aprila u Sofiji, ali do toga nije došlo zbog nesuglasica Rusije i Bugarske.

Kroz budući gasovod "Južni tok "bi trebalo da se ruski gas doprema ispod Crnog mora do Bugarske, a dalje transportuje cevovodom dugim 900 kilometara i do drugih evropskih zemalja. Prema najavama iz Moskve, trebalo bi da bude završen 2015. godine.

"Gaspromnjeft" investira 118 miliona evra u NIS

Upravni odbor Naftne industrije Srbije odobrio je angažovanje sredstava ruskog "Gaspromnjefta“ u iznosu od oko 118 miliona evra za modernizaciju i rekonstrukcije industrijskog kompleksa NIS-a, u okviru realizacije investicionog programa za ovu godinu, saopšteno je danas iz te kompanije.

Upravni odbor je juče odlučio da ovog meseca NIS dobije više od 20 miliona evra za rekonstrukciju rafinerija NIS-a i za ekološke projekte.

Predsednik Upravnog odbora NIS-a Dmitrij Mališev je tim povodom rekao da operativno izdvajanje finansijskih sredstava za realizaciju investicionog programa potvrđuje da "Gaspromnjeft“ izvršava svoje obaveze iz ugovora o kupoprodaji 51 odsto akcija NIS-a, navedeno je u saopštenju NIS-a.

Ugovorom o prodaji 51 odsto akcija NIS-a, "Gaspromnjeft" se obavezao da za akcije uplati 400 miliona evra (što je i učinio), a za investicije izdvoji oko 500 miliona evra do 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: