Malen: Kina usredsređena na SAD

U američkoj vojsci ocenjuju da je jačanje kineske armije usmereno protiv SAD. Nema razloga za zabrinutost, poručuju kineski zvaničnici.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

09:25

Default images

"Oni (Kinezi) razvijaju pomorske i vazduhoplovne kapacitete koji su, na mnogo načina, koncentrisani na nas", rekao je komandant američkog združenog generalštaba, admiral Majk Malen na konferenciji za novinare u Vašingtonu, preneo je Rojters. "Izgleda da su fokusirani na američku mornaricu i naše baze u tom delu sveta", dodao je on.

Admiral Malen je priznao da "svaka država na svetu ima pravo da razvija vojsku u skladu sa sopstvenim nahođenjima kako bi osigurala sopstvenu bezbednost", ali je primetio da takvo jačanje navodi SAD da reaguju tako što će pojačati saradnju sa saveznicima na Pacifiku - Južnom Korejom, Japanom, Australijom i Novim Zelandom.

Malenov komentar usledio je pošto je glavni savetnik američkog predsednika Baraka Obame za Aziju Džefri Bejder u petak predložio sastanak na visokom nivou s kineskom vojskom radi smanjenja nepoverenja, posle incidenta u martu u vodama blizu Kine, kada su brodovi kineske mornarice, prema tvrdnjama SAD, progonili američki brod za nadzor.

Peking je u martu saopštio da je za vojni budžet namenio 70,24 milijarde dolara.

Reagujući na kritike Zapada, kineske vlasti su primetile da budžet za vojsku raste u skladu sa ekonomskim rastom i odbrambenim potrebama i da je to i dalje samo deo onoga što troši Pentagon.

Kina: Nema razloga za zabrinutost

Kina je danas poručila da je jedina svrha povećanja njenog vojnog budžeta mir i stabilnost u regionu i svetu, pošto su predstavnici još nekih zemalja, pored SAD, izjavili da su zabrinuti zbog jačanja kineske armije.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Ma Džaosju rekao je da je Peking opredeljen isključivo za mir, preneo je Rojters.

"Kina ide putem mirnog razvoja. Sledimo defanzivnu politiku odbrane. Kina je pozitivna sila u očuvanju bezbednosti regiona i mira u svetu", kazao je Ma.

"Modernizacija kineske vojske neće ugroziti nijednu zemlju. Mislim da bi pojedine zemlje trebalo da to posmatraju objektivnije i bez predrasuda", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: