Izraelska organizacija tuži NATO

Kao odgovor na špansku istragu o napadu Izraela na Gazu, izraelsko udruženje Almagor sprema tužbu protiv zvaničnika NATO-a zbog bombardovanja Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2009.

08:35

Default images

Izraelsko udruženje žrtava terora Almagor saopštilo je da dovršava tužbu protiv NATO-a, zbog napada na Srbiji. Taj potez je usledio nakon što je sudija španskog Nacionalnog suda Fernando Andreu odlučio da pokrene istragu o izraelskom bombardovanju u gradu Gazi, 2002. godine, kada je ubijen jedan od vođa Hamasa i još 14 ljudi.

U tužbi Almagora pominje se nekoliko istaknutih Španaca, među njima i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, koji je bio generalni sekretar NATO-a od 1995. do 1999. godine, kao i zvaničnici iz mnogih drugih evropskih zemalja i SAD.

Predsedavajući organizacije Meir Indor izjavio je za izraelsku štampu da se tužba privodi kraju, nakon što se Andreu odlučio na istragu.

"Mi smo pripremali slučaj ionako, zasnovan na uspehu tužbe protiv Arafata ( bivšeg lidera PLO )", rekao je Indor.

Almagor je tužio Arafata belgijskom sudu 2001. godine, nakon što su Palestinci podneli tužbi istom sudu protiv tadašnjeg izraelskog premijera Arijela Šarona.

Trinaest žrtvaa terora je išlo u Belgiju da svedoči u ime Almagora i na kraju su Belgijanci odustali od slučaja protiv Šarona.

Indor je rekao da njegova organizacija razmatrala čak i tužbu protiv španske kraljevske porodice zbog španske inkvizicije u 17. veku i proterivanja španskih Jevreja 1492. godine i konfiskacije njihove imovine.

On je potvrdio da slučaj Srbije može da otvori Pandorinu kutiju, pa će se ubuduće dobro razmisliti pre nego što se prihvate tužbe protiv Izraela, koje podnose Palestinci.

"Mi na to gledamo kao na stvar koja ukazuje na duple standarde Evropljana koji otpužuju Izrael za ratne zločine, dok su te iste zemlje počinile mnogo gore zločine u okviru NATO-a", rekao je Indor.

On je naglasio da će svaka evropska zemlja članica NATO-a biti pomenuta i da će tužba biti podneta u svakoj zemlji koja odluči da tuži izraelske zvaničnike protiv ratnih zločina navodno počinjenih u Gazi u pomenutom bombardovanju, kada su poginula i deca ili nedavno, misleći na ofanzivu Izraela u pojasu Gaze.

"Čak i sada generali IDF (izraelske armije) ne mogu da putuju u Veliku Britanju zbog straha da će biti uhapšeni onog trenutka kada kroče na aerodrom", kazao je predsedavajući Almagora.

Delegata organizacije koji je sada u Srbiji Indor je identifikovao kao gospodina D, a radi se o izraelskom biznismenu koji se našao u unakrsnoj vatri kada je bombardovanje počelo. On i dalje vodi poslove u Srbiji.

Srbi su s entuzijazmom prihvatili vest da je Almagor pokrenuo njihov slučaj, tvrdi gospodin D.

Almagor se smatra humanitarnom ogranizacijom koja predstavlja žrtve terora globalno, ne samo u Izraelu, i nastoji da obezbedi punomoć od Srba (žrtava bombardovanja) da bi predstavljao njihov slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: