Smene u Sinodu SPC?

Nedelju dana pred redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC nije izvesno da li će Sabor biti i izborni i hoće li SPC dobiti 56. patrijarha, piše "Blic.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

01:55

Default images

Kako ovaj list saznaje u beogradskoj Patrijaršiji, gotovo je izvesno da će biti promena u Sinodu. U poslednjih nekoliko dana to je načelno dogovoreno. Međutim, nije precizirano da li da se menjaju svi članovi ili samo deo Sinoda. Tako će i ova odluka na Saboru koji počinje 14. maja biti prilika da se prebroje snage.

Ukoliko prevagne opcija da se menja ceo Sinod, to znači da mitropolit Amfilohije Radović više ne može biti predsedavajući u odsustvu patrijarha jer on ne može biti opet biran za člana crkvene vlade.

Kako je kao najstariji po činu član Sinoda preuzeo ulogu da zamenjuje patrijarha u odsustvu, pitanje koja će odluka biti doneta kada je reč o Sinodu ima mnogo širi značaj i od izbora nove crkvene vlade.

Sadašnji članovi mogu biti birani tek za naredni Sinod, to jest za najmanje dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: