Žbogar: Renov predlog prihvatljiv

Predlog Olija Rena za rešavanje graničnog spora s Hrvatskom nije neprihvatljiv za Sloveniju, kaže šef diplomatije te države Samuel Žbogar.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 05.05.2009.

01:18

Default images

Žbogar je, gostujući na državnoj televiziji, reagujući na spekulacije slovenačkih medija o predlogu Olija Rena, rekao da Slovenija ne odbija predlog, ali je oprezna. Žbogar je, istovremeno, odbacio kao pogrešna razmišljanja da je Renov predlog usmeren protiv Slovenije.

"Unutra su i stvari koje je zahtevala Slovenija i tu su stigle kao naš predlog. Ipak, treba oceniti da li je sve stvarno zapisano tako da ne prejudicira odluke tribunala", rekao je Žbogar, dodavši da Renov poslednji predlog zapravo i nije predlog koji bi bio konačan.

"Mi ipak verujemo da smo usred pregovora ili u zaključku pregovora, kada su ipak moguće neke dopune", rekao je slovenački šef diplomatije i dodao da Slovenija može da odbije bilo koji predlog za koji misli da joj ne odgovara ili šteti.

"Tu nema nekih vremenskih ili količinskih ograničenja", rekao je Žbogar.

Slovenački portal 24ur.com je preneo nezvanična saznanja da je Renov predlog neprihvatljiv za Sloveniju, jer u njemu vidi ultimatum u kome nema za Sloveniju tako važnog načela pravednosti, a i određivanje dodira Slovenije sa otvorenim morem je odvojeno od rešavanja granice na kopnu i moru.

Renov predlog mahom pominje međunarodno pravo, na kome je sve vreme insistirala Hrvatska, a ne načelo pravednosti koje želi Slovenija.

Istovremeno Sloveniji ne odgovara ni predlog za sastavljanje arbitražne komisije, jer tri od pet sudija bi trebalo da odredi međunarodni sud u Hagu, u čemu Slovenija vidi još jednu tačku u kojoj je Hrvatskoj uspelo "da postigne svoje".

Slovenački mediji saznaju da Slovenija namerava da u Brisel, kao odgovor, pošalje dosta primedaba na Renov predlog, na kojima sada iza zatvorenih vrata radi grupa međunarodnih pravnika.

Očekuje se da glavni zahtev Slovenije bude da se pitanja kopnene i morske granice rešavaju zajedno sa pitanjem pristupa Slovenije otvorenom moru, kao celina, ali i po jednakim načelima, među kojima prema slovenačkom mišljenju mora da bude i načelo pravednosti.

Očekuje se da pravni stručnjaci do srede završe predlog slovenačkih stavova, o kojima će zatim razgovarati predsednici svih parlamentarnih stranaka, u četvrtak bi taj predlog trebalo da prihvati vlada, a iduće nedelje bi ga Slovenija i konačno, formalno poslala u Brisel.

Hrvatska prihvata Renov predlog

Hrvatska prihvata poslednji predlog evropskog komesara za proširenje Olija Rena o rešavanju graničnog spora sa Slovenijom, odlučeno je danas na konsultacijama hrvatskog državnog vrha i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Predsednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader naglasili su da u državnom vrhu i među strankama postoji saglasnost o prihvatanju Renovog predloga, ali da o detaljima predloga još ne mogu govoriti u javnosti.

Ren će odgovor dobiti u naredna 24 časa, nakon dodatnih konsultacija s parlamentarnim strankama, naglasili su Mesić i Sanader.

Na pitanje da li prihvatanje Renovog predloga znači da Hrvatska na njega nema nikakvih primedaba, Sanader je odgovorio da Hrvatska razmišlja o tome da neki predlozi budu drugačiji, ali da o tome još ne može da govori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: