Medvedev: Tribunal i za pirate

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev predložio je osnivanje međunarodnog suda koji bi sudio osumnjičenima za otmicu brodova.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.05.2009.

01:16

Default images

"Neophodno je razmotriti sve mogućnosti, uključujući, možda, i osnivanje neke vrste međunarodnog suda na ovu temu", rekao je Medvedev ruskom glavnom tužiocu Juriju Čajki tokom njihovog susreta, prenele su svetske agencije.

Medvedev je objasnio da se često dešava da zemlje iz kojih su ti pirati ništa ne preduzimaju protiv njih, tako da bi se moglo reći da time potpomažu tu vrstu zločina.

Rusija je jedna od više pomorskih sila čiji se ratni brodovi nalaze u vodama oko Somalije, gde pirati veoma često otimaju brodove i kasnije traže otkup za njih.

Prošle sedmice Rusija je saopštila da je njen brod, u blizini somalskih voda, sa 29 ljudi, zaplenilo piratsko plovilo. Još nije odlučeno gde će im se suditi.

Medvedev je izjavio da bi moglo da im se sudi u različitim jurisdikcijama i dodao da je to međunarodno pitanje koje će zahtevati sazivanje konferencije ili stvaranje neke nezavisne sudske institucije.

“Zbog toga bi trebalo da se ostvari dobra saradnja između odgovarajućih agencija i ministarstava spoljnih poslova zainteresovanih zemalja kako bi se sudski kaznili svi oni koji su odgovorni za pirateriju“, kazao je Medvedev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: