Nagrada za ekipu "Reakcije" B92

Ekipa emisije "Reakcija“ TV B92 dobila je nagradu za istraživačko novinarstvo, koju dodeljuju ambasada SAD i NUNS, povodom Svetskog dana medija.

Izvor: B92

Utorak, 05.05.2009.

00:51

Default images

Ekipa "Reakcije" B92, koju čine Jelena Veljković, Radoslavka Despotović, Jasmina Pašič i Sandra Mandić, nagrađena je za serijal "Tajna žute kuće". Nagrada za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu dodeljuje se iskusnijim i mlađim novinarima televizija, radija i štampanih medija u Srbiji.

Za nagradu koja se dodeljuje najboljim novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom i to u formi izveštaja, intervjua, članka ili reportaže, konkurisala su 23 novinara iz pisanih i elektronskih medija .

Ambasador SAD Kameron Manter izjavio je da nezavisni mediji otkrivaju zloupotrebe službenog položaja, bore se protiv korupcije, dovode u pitanje postojeće pretpostavke i obezbeđuju zdrav ambijent i dodao da bez slobodnih medija nema ni demokratije.

“Prošla godina je pokazala i da se uticaj svetske ekonomske krize odrazio i na medije. Da je došlo do smanjenja prihoda od oglašavanja i ozbiljnih problema od naplate dugova. Mnoge medijske kuće bile su prisiljene da načine radikalne rezove, kao i da smanje programsku šemu”, kaže američki ambasador.

“Mediji u Srbiji se nalaze u istoj situaciji kao i mediji širom sveta. U ova teška vremena moramo imati na umu da uspešnost zavisi od kvaliteta rukovodećeg kadra i da će samo najbolji preživeti na tržištu. Impresioniran sam medijskom slikom u Srbiji koja je živa i veoma kompleksna”, dodaje Manter.

Novinarke "Reakcije" osvojile su nagradu za serijal "Tajna žute kuće“, u kom su istraživale navode Karle del Ponte o trgovini ljudskim organima u Albaniji, za vreme i posle ratnih sukoba na Kosovu.

Radoslavka Despotović i Jelena Veljković bile su deo prve novinarske ekipe iz Srbije koja je uspela da dođe do tzv. žute kuće, u Albaniji.

Nagrada u kategoriji štampanih medija pripala je Dejanu Dimiću i novinarkama Bete Mirjani Pantić i Ivani Jovanović.

U konkurenciji televizijskih priloga, pored ekipe "Reakcije", nagradu su dobili autorski parovi : Ivana Lalić Majdak i Miloš Teodorović i Ana Vojvodić i Miljan Vitomirović, kao i Ines Meštrović.

Ove godine nisu dodeljene nagrade za radijsku formu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: