Bez viza do kraja 2009?

Evropska komisija će u izveštaju sredinom maja verovatno preporučiti da se do kraja godine ukinu vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, javlja Glas Amerike.

Izvor: FoNet, Beta

Utorak, 05.05.2009.

11:39

Default images

BiH će biti upućeno ohrabrenje da nastavi sa procesom i upozorenje da Komisija mora uveriti evropske građane da se otvaraju vrata Unije za državu kojoj je sigurnost, vladavina prava u vrhu prioriteta, javlja Glas Amerike.

Već 18. maja će biti sačinjen celovit izveštaj Evropske komisije o tome do koje tačke je svaka država došla u ispunjavanju oštrih uslova sigurnosti, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kontrole, obrade i čuvanja podataka, od ličnih dokumenata, do podataka o tome ko je kada i gde prešao državnu granicu.

Izveštaj se podnosi posle nekoliko susreta eksperata Evropske komisije i pregovaračkih timova država regiona, kao i na osnovu onoga šta su zabeležile evropske inspekcije.

Izveštaj, koji će nositi i preporuke za ukidanje viza, biće tema i poslednjeg ministarskog skupa pod češkim predsedavanjem, na sastanku sredinom juna.

"Evropski ministri spoljnih poslova, ako sve bude išlo dobro, mogli da donesu odluku o ukidanju viza. Odluka nije formalna, ali ako se ministri dogovore, kasnije, tokom jesenje procedure ratificiranja u nacionalnim parlamentima, držaće se svoje odluke. To će biti izvanredna vest i tada možemo već u junu da nazdravimo šampanjcem", izjavila je Aleksandra Štiglmajer iz Evropske stabilizacijske inicijative.

Praktično bi to značilo da bi građani onih država koje budu prepoznate kao najmarljivije na ispunjavanju postavljenih uslova bezbednosti, bez viza mogli putovati evropskim prostorom od 1. januara naredne godine.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je izjavio da bi zemlje koje najviše napreduju mogle do kraja godine da se nađu na beloj šengenskoj listi.

"Oni koji se kreću najbrže, oni koji su najviše u stanju da nose obaveze i primjenjuju sve one sigurnosne mere koje dovode do ukidanja viza, te zemlje će biti u stanju da pređu na belu šengen listu, nadam se, do kraja ove godine. Ostale države će morati da čekaju dok u svoju ozbiljnost ne uvere evropske građane i njihove ministre unutrašnjih poslova", rekao je Ren.

"Koliko znamo, na osnovu informacija koje smo dobili od različitih vlada, preporuku će sigurno dobiti Makedonija, a prepoznaje se da su i Srbija i Crna Gora učinile značajan progres poslednjih meseci i sedmica i Komisija ta dva dosijea vrlo pažljivo analizira", istakla je Štiglmajer.ova

Đelić očekuje stav sredinom juna

Napredak Srbije ka ukidanju viza za putovanje njenih državljana u zemlje EU biće razmotren 12. maja u Beogradu sa direktorom Direkcije za zapadni Balkan Evropske komisije Pjerom Mirelom, najavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

"Očekujemo da će Evropska komisija sredinom juna, a zatim i Savet ministara EU, zauzeti prvi stav po pitanju vizne liberalizacije za Srbiju i eventualno za druge zemlje zapadnog Balkana", rekao je Đelić na konferenciji za novinare u Skupštini Grada Beograda.

Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja je rekao da postoji jasna perspektiva da do 1. januara 2010. godine budu ukinute vize za putovanje građana Srbije u zemlje EU.

U Skupštini Grada Beograda danas je predstavljen konkurs "Putujemo u Evropu 2009" koji organizuje Evropski pokret u Srbiji i u okviru kojeg će jula i avgusta 200 najboljih studenata Srbije mesec dana putovati zemljama EU.

Đelić je rekao da se nada da će studenti ove godine poslednji put putovati sa vizama.

Dačić: Podrška Švedske

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i policijski komesar Švedske Bengt Svenson razgovarali su danas u Beogradu o saradnji policije.

Dačić je na konferenciji za novinare rekao da Švedska, koja 1. jula preuzima predsedavanje Evropskom unijom, podržava liberalizaciju viznog režima Evropske unije za državljane Srbije.

"U proteklih nekoliko godina, u saradnji sa švedskim vlastima, srpska policija je imala niz uspešnih akcija u suzbijanju organizovanog kriminala, pre svega trgovine narkoticima", rekao je ministar.

Dačić je podsetio na švedsku pomoć srpskoj policiji u izgradnji kriminalističko-obaveštajnog sistema.

Naveo je da su razgovarali i o pomoći Švedske reformi MUP-a Srbije.

I policijski komesar Švedske je rekao da je saradnja policija dobra i na operativnom nivou, i u oblasti razvoja policije.

Svenson je kazao da dve policije imaju šta da nauče jedna od druge i steknu nova iskustva.

Svenson je rekao i da se nada da će Švedska i Srbija "uspeti da ostvare saradnju" i u vezi sa "strateškim planom razvoja srpske policije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: