Đilas: Dva mosta za četiri godine

Odbornici Skupštine Beograda odlučili su da ovlaste gradonačelnika Dragana Đilasa da zastupa grad u pregovorima o izgradnji mosta između Zemuna i Borče.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

15:39

Default images

Most bi trebalo da bude završen u naredne četiri godine, a vrednost projekta je 190 miliona evra. Za četiri godine preko Dunava, Kinezi će napraviti most koji će povezivati Zemun i Borču. Ovo je obećanje gradonačelnika Dragana Đilasa koji sada traži od odbornika Skupštine ovlašćenje da sa Kinezima pregovara o kreditu i detaljima projekta.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas informaciju o interesu za stupanje u pregovore sa Kinom o izgradnji mosta između Zemuna i Borče, sa pripadajućim saobraćajnicama.

Gradonačelnik Dragan Đilas ovlašćen je da zastupa interese grada Beograda u pregovaračkom timu Srbije za obezbeđenje kredita za finansiranje izgradnje mosta.

Kako se navodi u informaciji, ugovor o kreditu sa Eksport-import bankom Kine sklopila bi Srbija, dok bi investitor i korisnik kredita sbio grad Beograd koji bi svoje obaveze državi vraćao umanjenjem transfera iz budžeta.

Gradonačelnik Đilas je rekao da bi, prema gruboj računici, godišnja rata iznosila između 13 i 14 miliona evra, a da bi po 50 odsto sredstava obezbeđivali Vlada Srbije i grad Beograd.

On je rekao da je Kina sličan kredit dala Maleziji sa rokom otplate od 20 godina, grejs periodom od tri godine i kamatom od oko dva odsto.

Kinezi nude kredit sa nižim nekomercijalnim kamatama, a izgradnja mosta bi trebalo da počne u drugoj polovini sledeće godine. “To bi značilo da u naredne četiri godine mi treba da dobijemo dva nova mosta. Jedan je onaj više puta pomenuti preko Ade, ‘Stelt most’, kako je duhovito rečeno. Time bismo izbegli kamionski transport kroz Beograd. Učinimo nešto konkretno na poboljšanju saobraćaja u Beogradu”, pozvao je Đilas.

Početak "realno krajem 2010. godine"

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da je realno da gradnja mosta od Zemuna do Borče počne u oktobru ili novembru sledeće godine.

Dragan Đilas je rekao da će biti potrebno tri godine za izgradnju tog mosta, kao i da će on omogućiti da se saobraćaj kamionima izmesti sa teritorije Beograda i da se smanji pritisak na Pančevački most.

"Prva procena od pre dve godine je da je vrednost radova 190 miliona evra. Kada dobijemo ceo projekat znaćemo pravu cenu", rekao je on i naveo da se nada da će "cena biti manja s obzirom na cene u građevinarstvu u proteklih godinu dana".

Đilas je ranije u obraćanju odbornicima Skupštine grada rekao da postoji studija ekonomske isplativnosti mosta Zemun - Borča i da grad treba da završi regulacioni plan koji će pokriti deo pristupnih saobraćajnica.

Rekao je da treba potpisati i sporazum Srbije i Kine o nekomercijalnom kreditu za izgradnju tog mosta.

"U ovom trenutku završeni su početni pregovori, ostala je nepoznanica o uslovima kredita, izvođača radova i isplati kredita", rekao je Đilas i naveo da je garancija za izgradnju tog mosta u iznosu od 200 miliona evra uneta u rebalans budžeta Srbije. Kako se navodi u informaciji o interesu za stupanje u pregovore za izgradnju mosta Zemun - Borča sa pripadajućim saobraćajnicama, a koja je dostavljena odbornicima Skupštine grada, Vlada Srbije je formirala tim za pregovore sa Kinom za obezbeđenje kredita za finansiranje i izgradnju mosta.

U tom timu su, između ostalog, ministar ekonomije Mlađan Dinkić, koji je i šef pregovaračkog tima, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, ministarka finansija Diana Dragutinović i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Šef opozicione odborničke grupe radikala Nemanja Šarović rekao je na sednici da, prema njegovom mišljenju, članovi pregovaračkog tima Srbije za izgradnju mosta "ne ulivaju poverenje".

"U skladu sa Statutom Beograda Đilas zastupa Beograd i besmisleno je donositi zaključak kojim se opet daje pravo gradonačelniku da zastupa grad Beograd u pregovaračkom timu", rekao je Šarović.

Odbornici koalicije DSS-NS su predložili da se definiše kakav je rang te saobraćajnice, tj. mosta koji treba da se gradi, jer će to, kako su naveli, odrediti kolika je obaveza grada Beograda u vezi sa finansiranjem izgradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: