Optuženi se vratili u Hag

Optuženi Jovica Stanišić, Franko Simatović i Veselin Šljivančanin vratili su se sa privremene slobode u Srbiji u Holandiju na postupke pred Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

12:31

Default images

Stanišić, Simatović i Šljivančanin doputovali su redovnim avionom "Jata" iz Beograda koji je na amsterdamski aerodrom Shipol sleteo oko 10.30, a zatim su, uz pratnju službenika Tribunala, vozilima holandske policije krenuli ka Hagu. Stanišića, koji je bolestan, na aerodromu je dočekao i lekar iz sudskog pritvora u Sheveningenu.

Bivšem oficiru JNA Šljivančaninu će žalbeno veće Tribunala sutra izreći pravosnažnu presudu po optužnici za zločine nad hrvatskim zarobljenicima u Vukovaru, u novembru 1991.

Prvostepenom presudom, izrečenom u septembru 2007, Tribunal je Šljivančanina osudio na pet godina zatvora zbog pomaganja u mučenju 194 zarobljenika na farmi Ovčara, streljanih u noći između 21. i 22. novembra 1991.

Prvooptuženi Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina zatvora zbog pomaganja ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara, 20-21. novembra 1991. Trećeoptuženi Miroslav Radić oslobođen je krivice.

U to vreme pukovnik Mrkšić je bio komandant Prve gardijske brigade JNA, tj. Operativne grupe Jug na vukovarskom ratištu, a major Šljivančanin brigadni oficir za bezbednost.

Tokom rasprave o žalbama odbrane i optužbe, krajem januara, branioci su tražili da Mrkšić i Šljivančanin budu oslobođeni, a tužioci da kazne budu oštrije. Za Šljivančanina, zastupnici optužbe su zatražili kaznu od 30 godina zatvora.

Bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, suđenje pred Tribunalom trebalo bi da počne 25. maja.

Rasprava o stanju u postupku zakazana je za 12. maj.

Stanišić i Simatović su optuženi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj i BiH 1991-95, a početak suđenja je zakazan za 25. maj.

Krajem aprila prošle godine, suđenje je počelo u odsustvu Stanišića koji nije bio u stanju da bude u sudnici zbog hronične bolesti organa za varenje (paucitis, ulceralni kolitis), kao i depresije sa obeležjima psihoze. Stanišić je odbijao da proces prati iz pritvora, preko video-veze.

Apelaciono veće je zatim usvojilo žalbu Stanišićeve odbrane, poništilo početak procesa i Stanišića u junu prošle godine privremeno oslobodilo i uputilo na lečenje u Beograd.

Prošle nedelje sudsko veće Tribunala je, posle razmatranja nalaza holandskog psihijatra Jozefa de Mana, koji je pregledao Stanišića, ocenilo da on "nije mentalno nesposoban da efikasno učestvuje u procesu".

Sudije su uvažile i nalaz holandskog gastroenterologa, doktora Siersme, da je Stanišićevo fizičko stanje "manje-više stabilno" i da velika većina osoba koje pate od istog oboleljenja "živi gotovo normalnim životom".

Na preporuku obojice specijalista, veće je odlučilo da se, zbog Stanišićeve slabosti, suđenje održava samo dva puta nedeljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: