Jelašić: Pad BDP-a do sedam odsto

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je da je bruto domaći proizvod (BDP) u Srbiji umanjen za pet do sedam odsto.

Izvor: FoNet

Ponedeljak, 04.05.2009.

13:11

Default images

"Sada je već očigledno da BDP u prvom kvartalu ove godine, upoređujući ga sa poslednjim kvartalom 2008. godine, ima smanjenje od pet do sedam odsto", rekao je Jelašić novinarima na Fakultetu organizacionih nauka. Jelašić je rekao da je sada očigledan trend smanjenja spoljnotrgovinskog poslovanja, manji je uvoz, pa samim tim i manji prihodi od carina i poreza na dodatu vrednost.

On je ponovio da je preterano govoriti o padu BDP u dvocifrenim brojkama i da bi trebalo sačekati kakvo će biti kretanje krize, kakvi će biti efekti mera Vlade Srbije, što će biti glavna tema razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, kada dođu njihovi predstavnici u drugoj polovini avgusta.

Upitan šta bi od novih mera predložio Vladi Srbije, da li i povećanje PDV kao krajnju meru, Jelašić je rekao da se za sve pita Vlada Srbije, koja treba da usvoji paket mera, koji onda ide pred poslanike u parlament.

"Ja bih predložio i ono što sam predlagao do sada, ali jedno je šta je ekonomski najbolje, a drugo šta je politički oportuno", istakao je Jelašić.

Đelić: Kredit od MMF-a 11. maja

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potvrdio je da će Međunarodni monetarni fond (MMF) odobriti Srbiji 11. maja kredit od tri milijarde evra.

"Odluka Borda MMF-a je veoma važna za monetarnu stabilnost Srbije u ovoj i narednoj godini, ali je istovremeno i uslov za nove pozajmice od Evropske unije i komercijalnih banaka", rekao je Đelić posle potpisivanja ugovora o finansiranju projekta "Evropski indeks konkurentnosti Srbije".
Božidar Ðeliæ (FoNet, arhiv)
Prema njegovim rečima, istog dana biće potpisan i ugovor o kreditu Evropske investicione banke od 250 miliona evra, namenjen malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Đelić, koji je i ministar nauke i tehnološkog razvoja, najavio je i potpisivanje sporazuma sa Rusijom o izmeštanju radioaktivnog otpada iz Instituta u Vinči. Taj sporazum o izmeštanju nuklearnog otpada biće potpisan 19. maja.

Projekat "Evropski indeks konkurentnosti Srbije" ima za cilj da pokaže gde je naša zemlja sada u toj oblasti, a realizovaće ga, pod pokroviteljstvom Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj i Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, poseban tim stručnjaka, s dekanom Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Ilijom Ćosićem na čelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: