Brđani: Povređen predstavnik Srba

Jedan od predstavnika Srba iz naselja Brđani, Siniša Lazić, povređen je tokom protesta Srba u ovom mestu, kada je intervenisala policija Euleksa.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2009.

00:44

Default images

Lazić je pogođen u glavu patronom od suzavca koji su ispalili pripadnici policije Euleksa, koji koriste i šok bombe protiv Srba koji protestuju u ovom naselju. Lazić je u bolnici u severmoj Kosovskoj Mitrovici.

Srbi su nešto posle 11 časova probili kordon Kosovske policijske službe i uputili se prema tzv. žutoj liniji koja razdvaja Srbe i Albance koji obnavljaju kuće u ovom naselju, posle čega je intervenisala policija Euleksa.

Protest je završen nešto pre 12 sati. Srbi su u naselju Brđani deseti dan zaredom protestovali zbog obnavljanja pet kuća čiji su vlasnici Albanci.

Kuće Albanaca u Brđanima obnavljaju kosovska vlada i opština u južnom delu Mitrovice.

Srbi insistiraju da se kuće obnavljaju obavlja uz istovremeni povratak Srba u južni deo Mitrovice i u druge delove Kosova.

Srbi u Brđanima traže da se najpre omogući povratak njihovim sunarodnicima južno od Kosovske Mitrovice, a da se tek potom vrate i raseljeni kosovski Albanci, tj. zahtevaju reciprocitet u povratku i dogovor sa njima o obnovi kuća u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Predstavnici naselja Brđani najavljuju da će nastaviti proteste i da će oni trajati sve dok se ne postigne dogovor i dok Albanci ne odustanu od obnove pet kuća u tom naselju.

Srbi u Brđanima tvrde da Albanci obnavljaju kuće u zoni takozvane žute linije razdvajanja, uspostavljenoj još 2000. godine.

U području žute linije su policajci Euleksa. Oni su prošle nedelje upotrebili šok bombe i suzavac kako bi sprečili Srbe da se približe kućama na čijoj obnovi rade kosovski Albanci.

Prošle nedelje jedna osoba je lakše povređena od detonacije šok bombe. U Misiji Euleksa u Prištini je saopšteno da je međunarodna policija primorana da koristi suzavac i šok bombe kako bi rasterala demonstrante koji probijaju kordone kosovske policije.

U Euleksu tvrde da njihovi policijski predstavnici deluju u podršci kosovske policije i u kordinaciji sa Kforom, radi očuvanja javnog reda i kako bi bila sprečena dalja eskalacija nasilja.

Euleks poziva obe zajednice, i srpsku i albansku, na uzdržanost i navodi da ovo pitanje mogu rešiti samo obe strane putem pregovora i dijaloga.

Uz najavu daljih protesta Srba, Euleks je potvrdio spremnost da reaguje na bilo koju pretnju redu i zakonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: