Mesić: Sporove rešavati dijalogom

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je u Sarajevu da BiH i Hrvatska imaju otvorena pitanja, ali da se ona mogu rešiti dijalogom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

13:38

Default images

Posle sastanka sa članovima Predsedništva BiH, hrvatski predsednik je rekao da su između dve države otvorena pitanja granice, imovine, trgovine, dvojnog državljanstva. On je istakao da je dijalog uslov za dobru saradnju i za rešavanje problema.

Komentarišući nedavno donošenje zakona BiH o zaštiti domaće proizvodnje, Mesić je i u vezi s tim pozvao na dijalog i ocenio da ne bi bilo dobro da se krši međunarodni propis - sporazum CEFTA.

Usvajanjem zakona o zaštiti domaće proizvođnje, BiH bi uvela carinske tarife za poljoprivredne proizvode uvezene iz susednih zemalja.

Mesić je rekao da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao i o izgradnji mosta koji bi spajao kopno i poluostrvo Pelješac.

Predsedništvo BiH je ranije uputilo pismo hrvatskim vlastima sa zahtevom da se zbog poštovanja razgraničenja dveju država na moru obustavi izgradnja tog mosta.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić je ranije rekao da BiH traži da se utvrdi granična linija sa Hrvatskom. Granična linija je bila utvrđena, ali je "onda u neko doba hrvatska vlada odustala od te vrste sporazuma", rekao je Komšić.

Mesić je rekao da će Vlada Hrvatske proučiti argumente Predsedništva BiH i da će se to pitanje rešiti u skladu sa međunarodnim pravom.

Predsednik Hrvatske će se danas u Sarajevu sastati i sa članovima Veća za regionalnu saradnju i s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: