Istraga protiv Nikole Kusovca

Prvi opštinski sud u Beogradu pokrenuo je istragu protiv bivšeg kustosa Narodnog muzeja Nikole Kusovca, osumnjičenog za učešće u prodaji falsifikovanih slika.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.05.2009.

15:44

Default images

Pored Kusovca, koji se tereti za krivično delo falsifikovanje službene isprave, istraga je, po zahtevu tužilaštva, pokrenuta i protiv dilera umetnina Ilije Đorđevića, osumnjičenog za krivično delo prevare .

Kusovac je tokom saslušanja kod istražnog sudije u potpunosti negirao da su sporne slike falsifikati, ističući da su one autentična dela njihovih autora, kao što je i ranije tvrdio, kazao je njegov branilac Nikola Nikolić, koji je prisustvovao saslušanju.
Prema rečima advokata, Kusovac, koji je napriznatiji kustos na prostorima bivše SFRJ, smatra da je postupak protiv njega zapravo "smišljena akcija lobija trgovaca umetnina sa kojima nije želeo da sarađuje i da je policija izmanipulisana upravo od strane tih ljudi, koji očigedno nisu dobro naučili svoj zanat".

Kancelarija istražnog sudije, koji je danas saslušao Kusovca i Đorđevića, a potom doneo rešenje o sprovođenju istrage, bila je ispunjena spornim slikama koje su donete iz sudskog depozita.
Kusovac je osumnjičen da je za falsifikovane slike davao potvrde da su prave, a Đorđević da je te slike prodavao kao originale.

Nekadašnji kustos Narodnog muzeja sumnjiči se da je od 1999. izdao u više navrata stručno mišljenje za falsifikovane slike najpoznatijih srpskih slikara.

Sporne su slike "Skulptura na cvetnoj pozadini" Petra Dobrovića, procenjena na 12.000 do 15.000 evra, "Mrtva priroda sa voćem i posudom" Marka Čelebonovića - procenjena na 12.000 evra, "Predeo sa crkvom" Milana Konjovića, "Predeo sa kućom" Nikole Graovca.

Na tom spisku su i dela "Mrtva priroda", "Ležeći ženski akt" i "Sedeći ženski akt" Aleksandra Tomaševića, kao i slika Miće Popovića koja nema naziv, a potpisana je sa "Mića Popović '86".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: