Loše iskustvo bečkih srednjoškolaca

Srednjoškolci iz Beča na ekskurziji u Beogradu doživeli neprijatnosti. Sobe su delili sa strancima i tuširali se hladnom vodom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2009.

16:21

Default images

Srednjoškolci iz Beča koji su bili na ekskurziji u Beogradu doživeli su proteklog vikenda neprijatno iskustvo u prestonici Srbije. Lepota grada, značaj kulturnih spomenika i nova poznanstva ostali su u senci, kako kažu, katastrofalnih uslova u hostelu u centru grada u kom su bili smešteni.

Turistička organizacija Beograda je o tom slučaju obavestila inspekciju, koja je na terenu i proverava navode gostiju iz Austrije.

Iako su sobe rezervisali mesec i po dana ranije, gosti tvrde da ništa od onoga što je dogovoreno u hostelu "After" na Obilićevom vencu nisu ispunili.

Đaci kažu da su po dvoje morali da spavaju u krevetima, a sobe su delili sa neznancima.

Nije bilo ni tople vode, pa su se samo najhrabriji tuširali hladnom.

Ni ćebadi nije bilo za sve, a nedostajali su i peškiri.

"Prve noći falio je jedan krevet, onda smo posle toga otišli u Vršac i obećali su nam da će sve biti sređeno kada se vratimo. Međutim, bilo je još gore. Ne shvatam kako je to moguće, u Austriji bi se velika buka podigla, išlo bi se na sud", priča jedan od učenika Jirgen Kastner.

"Ovu noć nisam baš dobro spavao, nisam imao ćebe, bilo mi je zima. Prva noć je bila u redu. Bio sam iznenađen što su bili Crnogorci, pa nismo mogli da se smestimo, pošto smo se bojali da ćemo ih probuditi", priča učenik Zvonko Despotović.

"Noć je bila katastrofalna zato što smo svih dvanaestoro bili tu. Rekli su nam da imamo jednu privatnu sobu, ali nismo imali", kazao je učenik Živorad Žujović.

Vođa puta, profesorka Gordana Marković-Ilić imala je najbolju nameru da đacima predstavi multikulturalnost i lepotu zemlje iz koje potiče.

Do sada su bili u mnogim hostelima u Evropi, cene su slične, ali usluga je neuporediva.

Ona kaže da će posle ovoga dobro razmisliti da li će učenike ponovo dovesti u Srbiju.

"Od prvog dana su nastali problemi. Nema dovoljno kreveta, zašto moraju mladići i devojke da budu odvojeni, da bi eskaliralo na kraju”, kaže Gordana Marković-Ilić.

“Jedan dan smo proveli u Vršcu, jednu noć. Kada smo se vratili, nedostajala su nam četiri kreveta. Ušla je druga grupa koja je htela da ostane.”

“Oni su nas hteli da smeste negde drugde, ali ne smemo mi da ostavljamo decu, imamo potpisano za maloletnike, imamo potpisano da ne mogu u sobi zajedno da budu mladići i devojke, da ne smemo da ih odvajamo i da profesori ne smeju da se odvajaju od njih", rekla je ona.

Po povratku iz Vršca, profesorka kaže da nikome nije mogla da se obrati za pomoć, jer je recepcija oko 11 uveče, kada su đaci došli u sobu, bila prazna, iako piše da radi 24 sata. Zaposleni u hostelu "After" nisu hteli pred kameru.

Vlasnik je, kako kažu, na putu i ne znaju kada će se vratiti.

Jasna Dimitrijević, direktorka Turističke organizacije Beograda, kaže da je u potanju veliki propust ,ukoliko inspekcija potvrdi navode gostiju iz Beča.

Dimitrijevićeva upozorava da turistička inspekcija treba da kontroliše uslove u hostelima kontinuirano, a ne samo pri njihovom otvaranju.

"Ono što znam je da su inspektori na terenu, da ćemo u toku dana dobiti izveštaj i da ćemo u toku dana znati da li je došlo do prekršaja i, u zavisnosti od svega što je loše urađeno, zavisi i propisivanje određenih mera i kazni koje predviđa Zakon o turizmu", kaže ona.

U postojećem Zakonu o turizmu hosteli ne postoje, pa je zbog toga nemoguće urediti ovu oblast.

Da bi neki objekat dobio zaštitni znak "Hostel Internešenel", mora zadovoljiti pet uslova: dobrodošlicu, čistoću, bezbednost, privatnost i komfor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: