Insajder o zemljištu na Mokroj Gori

Tema sutrašnje emisije “Insajder” je zemljište na području Šargana i Tare koje je uredbom Vlade Srbije dobio na upravljanje Emir Kusturica.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2009.

19:00

Default images

Prvo je Vlada Srbije 2005. godine osnovala svoje preduzeće “Mokra Gora d.o.o”, za direktora imenovala Emira Kusturicu i prirodnim dobrom proglasila oko četiri hiljade hektara.

Prošle godine, Vlada Mirka Cvetkovića odlučila je da proširi zemljište kojim će, kao prirodnim dobrom, upravljati Emir Kusturica na ukupno 11.000 hektara, od čega je više od šest hiljada hektara u privatnom vlasništvu.

Meštani tvrde da je Ustav prekršen i da je njihovo osnovno pravo na svojinu - ugroženo. Predstavnici vlasti tvrde da nisu uradili nista na štetu građana.

“Kakva je to vlada koja godinu dana ne nađe za shodno, ili ministarstvo ekologije da dođe. Evo, ja ću vam pokazati, mi imamo pet hiljada potpisa koje smo predali Ustavnom sudu. Pored ovih pet hiljada, imamo još oko dve hiljade potpisa. Pa, vi ignorišete sedam hiljada potpisa. To je sedam hiljada glasača”, kaže Obren Bogosavljević, član odbora meštana sela Kremna, Bioska, Vrujci i Stapari.

“Zašto je to tako? Zašto je to stavljeno, i koje smo mi radnje uradili prethodno za ovih 300 godina da smo upropastili prirodu? Da li smo je mi upropastili, ili smo je čuvali, ili hoćemo sad da je upropastimo, pa mora da se stavi pod zaštitu”, pita se Vlade Moljković, član odbora meštana.

Emir Kusturica, reditelj i direktor parka prirode “Mokra Gora” kaže da štiti inderese države, a ne svoje interese.

“Nisam ja u sukobu sa njima. Oni su u sukobu sa državom Srbijom, ja sam tu da štitim interese države Srbije. Vlada je odlučila da sa šest, poveća zaštitnu sredinu na 10 posto. Mene je stavila na jedno mesto gde je, po mnogo čemu, ogledno, ali ja sam tu da štitim interese Srbije”, tvrdi Emir Kusturica, reditelj i direktor parka prirode “Mokra Gora”.

Vlada Srbije odlučila je da prirodnim dobrom kojim će upravljati Kusturica proglasi i 6.388 hektara privatnog vlasništva, i to bez ikakvih konsultacija sa vlastima u Užicu, na čijem se području nalazi to prirodno dobro.

“Po Zakonu o zaštiti prirode, čak i ovom novom koji je donet, nigde ne stoji da mi moramo da konsultujemo lokalnu samoupravu kada zaštićujemo određeno prirodno dobro”, kaže ministar za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Oliver Dulić.

“Druga je stvar problem sa lokalnim stanovništvom, on se da rešiti kroz razgovore. Lokalno stanovništvo mora da shvati da mora da se uvede red”, rekao je on.

“Ja vam kažem, vi sad zaspite i ujutro se probudite i vaših 40 hektara ušlo u sastav parka prirode. A vi ni krivi ni dužni, postajete deo te mašinerije”, priča jedan od oštećenih meštana.
“Ovde se stvara laž da je meni data planina, ne uzimajući u obzir da je ovo jedno od 614 zaštićenih dobara, da ja ovde unutar 11 hiljada hektara imam svoju privatnu teritoriju, kao mnogu drugi, ali sam daleko od toga da imam stotine hektara, kao mnogi drugi”, tvrdi Emir Kusturica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: