Zloupotreba državnih subvencija

U proteklih nekoliko godina najmanje milijardu dinara državnih subvencija za poljoprivredu završilo je u džepovima onih koji ne obrađuju zemlju, piše “Blic”.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2009.

18:00

Default images

Prema pisanju ovog lista, sredstva države zloupotrebilo je nekoliko desetina hiljada zemljoposednika, među kojima ima lekara, advokata, tajkuna. Ministar poljoprivrede Saša Dragin izjavio je da subvencije od ove godine neće dobijati oni koji se ne bave isključivo poljoprivredom.

Prema njegovim rečima, mnogi se poljoprivredom bave tako što su kupili zemlju i čekaju da Srbija uđe u EU, da cene zemlje porastu dva-tri puta, i da je prodaju.

Tako su, pre svega, oštećeni pravi poljoprivrednici koji bi mogli da dobiju više para, ali i država jer je pomagala one kojima to nije potrebno.

Zato je država od ove godine pooštrila registraciju poljoprivrednih gazdinstava. Kako objašnjava ministar Dragin, drugačijom registracijom broj gazdinstava koja dobijaju subvencije od države biće smanjen na 60 odsto od prošlogodišnjeg broja, ili na oko 250.000.

U sporovima koji se vode pred raznim državnim organima, Ministarstvo poljoprivrede potražuje više od milijardu dinara, a radi se o slučajevima iz prethodnih godina u kojima je su državne subvencije za poljoprivredu potrošene u druge svrhe.

Kako objašnjava Milan Stegić, pomoćnik ministra poljoprivrede, novina u registraciji gazdinstava je da svi ugovori o zakupu zemljišta moraju biti overeni u opštini ili sudu.

Takođe, dodatna ograničenja su određena kroz pojedinačne uredbe kojima se definišu subvencije, a najveća novina jeste da sada svi moraju da pravdaju dobijene subvencije fiskalnim računima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: