Zukorlić se žalio izvestiocu UN

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Mumaer Zukorlić požalio se izvestiteljki UN o verskim pravima, Asmi Jahangir, na kršenje prava muslimana u Srbiji.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2009.

17:46

Default images

U saopštenju koje je potpisao Zukorlićev portparol Sead Šaćirović, navodi se da su gosti bili zainteresovani i za ulogu Ministarstva vera i drugih državnih organa u pokušaju cepanja Islamske zajednice, nepoštovanju Zakona o crkvama i verskim zajednicama, kao i Pravilniku o registru crkava i verskih zajednica.

Visoka delegacija UN je, dodaje se, upoznata i o "diskriminaciji vezanoj za vraćanje oduzete vakufske imovine", a kao primeri su navedeni Novopazarska banja i "Sopoćani".

Ističe se i da je u razgovoru bilo reči i o neizbalasiranoj entičkoj strukturi među zaposlenima u policiji, pravosuđu i drugim organim koji su neposredno u nadležnosti države.

"Glavni muftija je istakao da je pokušaj formiranja paralelne islamske zajednice imao za cilj zasutavljanje razvoja Islamske zajednice i slabljenje njenog uticaja u društvu, te da se na taj način rukovodstvo Islamske zajednice pokušava kazniti zbog svoje doslednosti da očuva autonomnost i ravnopravnost ove zajednice sa drugim crkvama i verskim zajedniciama", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: