Ruski vojnici stigli na granice

Ruski graničari zauzeli su položaje na granicama gruzijskih separatističkih oblasti Abhazije i Južne Osetije, prema sporazumu koji je potpisan pre dva dana.

Izvor: B92

Subota, 02.05.2009.

19:41

Default images

Predsednik Južne Osetije Eduard Kakojti je naveo da ruski graničari trenutno nadgledaju situaciju na granici sa Gruzijom, kao i da su jedinice pogranične vojske došle u Južnu Osetiju odmah po potpisivanju sporazuma o uzajamnom čuvanju granica, preneo je Rojters.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev potpisao je u četvrtak sa predsednicima Abhazije i Južne Osetije, Sergejom Bagapšom i Eduardom Kakojtijem, petogodišnji sporazum o čuvanju granica otcepljenih gruzijskih autonomija.

Sporazumima se predviđa pravo Rusije da slobodno i besplatno koristi njihov vazdušni i vodeni prostor za tu svrhu i štiti njihove granice do formiranja pograničnih uprava.

Medvedev je rekao da su provokacije Gruzije u odnosu na Abhaziju i Južnu Osetiju moguće, bez obzira što se situacija posle ruskog priznanja njihove nezavisnosti izmenila.

On je dodao da će ovlašćenja Rusije na teritoriji te dve republike, čiju je nezavisnost priznala, biti ostvarivana u strogoj saglasnosti sa njihovim nacionalnim zakonodavstvima.

Kao ključni faktor bezbednosti granica Južne Osetije i Abhazije, Medvedev je naveo formiranje nacionalne pogranične službe.

Do formiranja organa pogranične službe, Južna Osetija i Abhazija "delegiraju ruskoj strani ovlašćenja čuvanja državne granice" i u punoj meri se to odnosi na morska prostranstva na kojima se rasprostiru njihov "suverenitet, suverena prava i jurisdikcija", piše u sporazumima.

Rusija je priznala nezavisnost otcepljenih gruzijskih autonomija posle napada gruzijske vojske na Južnu Osetiju i ruske mirovnjake u avgustu prošle godine.

Tbilisi je zbog toga prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom i smatra teritoriju Južne Osetije i Abhazije okupiranim teritorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: