Pirati oteli grčki trgovački brod

Somalijski pirati oteli su jedan grčki trgovački brod, sa 24 člana posade, koji je plovio pod malteškom zastavom, saopštili su pomorski zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Subota, 02.05.2009.

18:48

Default images

"Brod 'Ariana' otet je u 4 sata po srednjoevropskom vremenu, severno od Madagaskara, na putu ka Bliskom istoku iz Brazila. Ukrajinska posada je nepovređena", rekao je agenciji Rojters Endrju Mvangura iz Istočnoafričkog programa za pomoć moreplovcima.

Pirati su ranije danas saopštili da su zarobili jedan ukrajinski brod koji je prevozio vozila Ujedinjenih nacija.

"Oteli smo brod koji je prevozio industrijsku opremu, uključujući bela vozila sa oznakom UN, a na njemu se nalaze naši prijatelji", izjavio je agenciji Rojters u telefonskom razgovoru pirat koji se predstavio kao Husein, iz obalskog grada Haradhira.

Pomorski zvaničnici, kao i zvaničnici UN, nisu bili odmah dostupni za komentar.

Somalski pirati su takođe danas pokušali da otmu jedan norveški tanker, ali ih je u tome sprečio portugalski ratni brod "Korte-Real" iz sastava NATO snaga, čija je posada zarobila 19 pirata, koji su kasnije pušteni, saopštili su zvaničnici NATO-a.

Pirati u Adenskom zalivu su pojačali aktivnost tokom proteklih sedmica, uprkos prisustvu stranih mornarica u tom delu Indijskog okeana.

Od početka godine pirati su izveli više od 60 napada, a broj otmica je porastao 10 puta u odnosu na prvo tromesečje 2008. godine.

Pirati trenutno drže više od 250 talaca, a za oslobađanje otetih brodova i njihovih posada u prošloj godini dobili su gotovo 100 miliona dolara otkupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: