Kontroverzno pogubljenje u Iranu

U Iranu je pogubljena žena, koja je osuđena da je ubila rođaka kada je bila maloletna. Pogubljenje je izvršeno bez znanja njenog advokata i njene porodice.

Izvor: B92

Subota, 02.05.2009.

18:37

Default images

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su iranske vlasti zbog odluke da pogube 23-godišnju Delaru Darabi u gradu Raštu, na severu Irana. "Delara Darabi, slikarka osuđena na ubistvo, pogubljena je juče ujutru u zatvoru u Raštu, a da njena porodica i njen advokat nisu prethodno obavešteni", objavio je dnevni list Etemad.

Delara Darabi je bila u zatvoru pet godina i priznala je ubistvo kada je bila maloletna, misleći da neće biti osuđena.

Češko predsedništvo Evropske unije osudilo je odluku Teherana da pogubi Darabijevu i apelovalo na Iran da "izbegava maloletničke egzekucije".

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel šokirana je odlukom da Darabijeva bude pogubljena, posebno zbog toga što njen advokat nije o bio obavešten o njoj.

Prema šerijatskom zakonu, ubistvo, silovanje, preljuba, krađa, trgovina drogom i odricanje vere kažnjavaju se smrću.

Zbog osuda maloletnika na smrt organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikuju Iran, ali Teheran ističe da smrtne kazne izvršava kada osuđenici napune 18 godina.

U Iranu su od 1990. godine pogubljena 42 maloletnika, uključujući sedmoro tokom 2007. godine.

Iran odbacuje optužbe o kršenju ljudskih prava, tvrdeći da poštuje šerijatske zakone, i istovremeno optužuje vlade zapadnih zemalja zbog dvostrukih standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: