Skupština Srbije i štednja

Skupština Srbije nakon dva kresanja budžeta, decembarskog i apriliskog, raspolože sa gotovo milijaradu dinara manje nego prošle godine.

Izvor: B92

Subota, 02.05.2009.

16:54

Default images

Parlementu je kao i svim državnim insitucijama, dodatno smanjen ovogodišnji budžet. Poslanici Demokratske stranke Srbije tražili su objašnjenje zašto je u godini kada cela država štedi neophodno da parlament uloži 55 milona dinara za dekorativu rasvetu.

Oni tvrde da rukodvostvo parlamenta troši velike svote novca na nepotrebne stvari.

„Predviđano je da sa ovim rebalansom budžeta da Skupštini Srbija za tekuće popravke i održavanje zgrada 44 miliona dinara, ali isto tako za izradu spoljne rasvete, vodovoda i klimatizacije još 55 miliona. To je sto miliona. Kakva je to rasveta? Nemam utisak da je rasveta oko Narodne skupštine losa i da se nista ne vidi“ pita poslanik DSS-a Dragan Šormaz.

U parlametnu navode da Dom narodne Skupštine zaslužuje dobru rasvetu. Slažu se da bi to možda moglo da sačeka bolja vremena, ali navode da imaju obaveza iz ugovor sa Skupštinom grada.

„Kada prođete ulicom noću, ovaj objekt se tako reći i ne vidi. Možda to i nije sada priortet, ali postoji ugovorna obaveza iz 2008 godine. Sklopljen je ugovor između Skupštine grada i Skupštine Srbije o zajedničkom investiranju spoljne rasvete ovog objekta“ kaže sekretar parlamenta Veljko Odalović.

DSS je postavio i pitanje zato Skupština ulaže milione u sofver za elektronski parlament, kada se se zna da taj projekt neće skoro zaživeti.

„Softver za E-parlament, znamo svi da je bila ona priča o laptopovima, drugačijem način rada, što bi bila znatna ušteda, ali svi znamo da od toga nema ništa, nikada nije doneta takva odluka.A onda odjednom imamo 24 miliona za softver“, dodaje Šormaz.

Sekretar Skupštine odgovara da je to dugoročan projekat, čije će rezultat na kraju biti daleko jefiniji i efikasniji parlament.

„Mi smo ove godine planirali polovinu sredstava koja su bila planirana prošle i pretprošle. Planirali smo da u ovoj godini uložimo 24 milona. Svesni smo da to nije dovoljno, ali da bar počnemo sa relizacijom nečeg sto je pre tri godine osmišljeno“ objašnjava Odalović.

On je je poručio DSS da se sada troši mnogo manje neko kada su oni vodili skupštinu, jer kako navodi, „nema izmišljih troškova“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: