Potencijali neobrađene zemlje

U Srbiji godišnje ostaje neobrađeno oko 300 hiljada hektara zemlje. Ta zemlja, kad bi se obradila, donela bi najmanje milion tona žita.

Izvor: B92

Subota, 02.05.2009.

02:01

Default images

Neobrađena zemlja koja neće doneti rod zove se parlog. Takva je jedna njiva u okoline Bele Crkve nedaleko od granice sa Rumunijom. Ratari iz tog kraja ogorčeni su što se na toj njivi ne zeleni pšenica, nije nikao suncokret, ili se ne žuti uljena repica. Umesto useva, raste korov. Da je bar lekovit, bilo bi neke vajde i koristi.

Pre dve godine ratari su se na licitaciji nadmetali da u zakup dobiju jednu njivu, ali ih je pobedila firma Eko Agri Srbija iz Bele Crkve. Ogorčeni su što je pobednik njivu ostavio u parlogu.

“Ovo je državna parcela koja je data u zakup 2007. za tri godine. Ovu parcelu je izlicitirala Eko Agri Srbija iz Bele Crkve, ne samo ovu nego još par stotina hektara. Za ovu parcelu naterali su cenu od nekih 53.000 dinara, kad je srednji kurs bio 80. Učestvovao sam ja i sve ove moje kolege. Mi nismo mogli da dospemo ni do jedne parcele ovde od njih”, kaže jedan od ratara.

Ovi ljudi su gladni zemlje, imaju mašine i u stanju su da obrađuju i stotinu hektara i ovakav prizor, korov umesto žita, ih rastuži.

Da je 125 hektara pripalo njima, ovde bi bilo roda.

“Biće veliki gubitak jer to je parcela 120 hektara, nek je samo po pet tona bilo pšenice, to je nekih 600 tona. Ja mislim da je to jako veliki gubitak i za državu, i za društvo, i za čoveka koji je to izlicitirao Eko Agri Srbija. E sad, što oni to nisu obradili to zaista ne znam”

Firma Eko Agri Srbija je po svaku cenu želela tu zemlju, da naudi paorima i u nadmetanju je ponudla za 1.000 dinara veću zakupninu. Na osnovu principa prečeg prava jer je međaš, pobedila je.

“Zato što je preduzeće Eko Agri Srbija u postupku konsolidacije poljoprivrednog zemljišta sa Ministarstvom poljoprivrede. Stalno smo na vezi i ovih dana završavamo taj postupak da se to zemljište vrati državi i da mi izađemo iz tog poseda. O tome smo obavestili i nadležne državne organe i sledeće nedelje će taj postupak biti završen. Upravo na vreme. Ja mogu da vam pokažem dopis Ministarstvu poljoprivrede koji datira još iz 13.11.2007”, objašnjavaju ratari", tvrde u preduzeću Eko Agri Srbija.

Oni sada žele da se povuku iz zakupa jer su naknadno izračunali da je zakupnina previsoka. Ali to su učinili prekasno i zato bi morali da snose posledice jer je u Ustavu Srbije zapisano da je zemljište dobro od opšteg značaja i da su vlasnici i korisnici dužni da ga koriste na najbolji način.

Ali, u životu je drugačije. Još nije osnovana ni Uprava za zemljište, pa zato nije poznato kako zakupci koriste državno i svoje zemljište i do sada nije doneta nijedna odluka da se nemarnom vlasniku njiva privremeno oduzme i ustupi onome ko je gladan zemlje, a takvih na sreću ima, naročito u Vojvodini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: