Godišnjica operacije "Bljesak"

Danas se navršava 14 godina od ofanzive hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije koje je do tada bilo u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine.

Izvor: B92

Petak, 01.05.2009.

01:15

Default images

Tokom dvodnevne operacije "Bljesak", koja je započela 1. maja 1995. godine oko 5 sati ujutro, artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

U akciji "Bljesak" stradao je veliki broj srpskih civila, a oko 30.000 njih je napustilo zapadnu Slavoniju.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, koji je predstavljen 24. jula 2003. godine, u akciji "Bljesak" pripadnici hrvatske vojske su ubili ukupno 83 srpska civila. Od tog broja njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Dokumentaciono-informativni centra Veritas saopštio je da su "1. maja 1995. godine hrvatske oružane snage izvršile agresiju na oblast Zapadne Slavonije u kojoj je živelo oko 15.000 Srba, i koja je bila pod zaštitom UN".

"Za samo 36 sati ubijeno je ili nestalo 283 ljudi, od čega 57 žena i devetoro dece. Hrvati su pokupili i pokopali 168 ubijenih Srba, najviše pod oznakom 'nepoznat', koji ni do danas nisu ekshumirani i identifikovani", navodi Veritas.

Parastos u crkvi Svetog Marka

Parastosom u crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je obeležena 14. godišnjica stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, u kojoj je poginulo oko 300 ljudi.

Predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je novinarima da posle toliko godina od stradanja Srba niko nije odgovarao za počinjene zločine ni pred Tribunalom u Hagu ni pred domaćim sudovima. On je naveo da još nije poznato gde je jedan broj Srba pokopan, niti su se istrazivale registrovane i neregistrovane grobnice.

Prema njegovim rečima, u akciji "Bljesak" sprovedenoj 1. i 2. maja 1995. godine prognano je gotovo svo srpsko stanovništvo, odnosno oko 15.000 ljudi.

"To je bio završetak jednog progona koji je počeo još 1991. godine. Iako je to bilo područje pod zaštitom UN, to nije sprečilo da se izvrši ova akcija u kojoj je poginulo 283 ljudi, od toga 57 žena i devetoro dece", kazao je Budimir.

On je rekao da će jedan od zadataka Asocijacije izbegličkih uruženja u narednom periodu biti da stalno iznova ukazuje međunarodnoj zajednici da izvrši dodatan pritisak na Hrvatsku, kako bi se otkopale grobnice i po pravoslavnom obredu sahranili oni koji se tamo nalaze.

Drugi zadatak će, kako tvrdi, biti da se Srbima iz Hrvatske vrati oduzeta imovina.

Budimir je kazao da bi Hrvatskoj trebalo da se postavi brana prema integraciji u Evropsku uniju sve dok ne izvrši preuzete obaveze prema izbeglicama koje su hrvatski državljani.

Vikarni episkop Atanasije, koji je služio parastos žrtvama, rekao je da ne može da zaboravi slike staraca, žena i dece koji beže iz svojih domova pred hrvatskim vojnicima "obučenim da ubijaju".

"Molimo se da se pokaju svi koji su prljali ruke ljudskom krvlju. Lek protiv zla je pokajanje zločinaca. Molimo se da nam bog da snage da opet čujemo Jevanđelsku poruku - mir na zemlji, a među ljudima dobra volja", kazao je vladika Atanasije.

Episkop je parastos služio u ime patrijarha Pavla, mitropolita Amfilohija, u svoje i ime sveštenstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: