"Petrohemija" za sada radi

“Petrohemija” Pančevo nije danas, kako je najavljeno, zaustavila proizvodnju, jer je od NIS-a dobila dve hiljade tona sirovog benzina za rad.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.04.2009.

02:10

Default images

U kabinetu generalnog direktora “Petrohemije” rečeno je da će dobijene količine goriva biti dovoljne za samo nepuna dva dana rada i bezbedno gašenje postrojenja. U međuvremenu su nastavljeni pregovori poslovodstva Petrohemije sa Vladom Srbije i NIS-om o normalizaciji snabdevanja te kompanije sirovim benzinom.

Ranije danas na konferenciji za novinare, generalni direktor Petrohemije Slobodan Adžić upozorio je da će fabrika prestati da radi danas posle 17 sati, jer je od traženih 5.000 tona sirovog benzina, NIS pristao da isporuči samo 1.000 tona što je dovoljno za jedan dan rada.

Petrohemija Pančevo duguje 180 miliona evra od čega više od polovine te sume otpada na dug NIS-u. Kompanija nije imala novca da plati NIS-u benzin pošto je tokom dana kompanija “Lukoil” blokirala njene račune zbog duga. Danas je na konferenciji za novinare direktora, sindikata i predstavnika grada rečeno da će "Petrohemija" prestati da radi, jer više nema sirovine za proizvodnju, a dugovi prema dobavljačima su ogromni, a tri reprezentativna sindikata “Petrohemije” najavila su štrajk tražeći da se odredi način privatizacije preduzeća i da se obezbedi kontinuitet proizvodnje.

Oni za trenutnu bezizlaznu situaciju krive pre svega većinskog vlasnika - Vladu Srbije.

Po podne je sa predstavnicima Naftne industrije Srbije dogovorena dalja isporuka sirovog benzina toj kompaniji, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić, ali u "Petrohemiji" kažu da se dodavanjem 2.000 tona primarnog benzina zaustavljanje rada samo odlaže.

Pregovori sa NIS-om, kome preduzeće duguje 80 miliona evra, sa prekidima traju od nove godine. NIS, od kada je privatizovan, traži da se benzin plaća avansno.

“Petrohemija" se zato za pomoć obratila većinskom vlasniku - državi.

U "Petrohemiji" radi oko dve i po hiljade radnika, a većina njih živi u Panečvu. Apelu za pomoć pridružile su se i gradske vlasti. Od države, “Petrohemija” je tražila milion i po evra mesečno za šta kažu da i nije veliki novac s obzirom da u budžet daju samo na ime doprinosa i plata 23 miliona evra godišnje.

Odgovor nisu dobili.

Predstavnici sindikata smatraju da država nije zainteresovana da “Petrohemija” radi i da je ta nezainteresovanost bruka za državu.

Oni su najavili štrajk zahtevajući trajno rešavanje problema.

Ministarstvo energetike, kome “Petrohemija” nije u direktnoj nadležnosti, pregovaralio je sa NIS-om, kako bi pokušali da spreče prekid proizvodnje.

Sa predstavnicima Naftne industrije Srbije dogovorena je dalja isporuka sirovog benzina toj kompaniji, rekao je za B92 državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

U "Petrohemiji", međutim, kažu da to zaustavljanje proizvodnje samo odlaže do nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: