I med na udaru falsifikatora

Inspekcija kontrolisala proizvođače meda iz srednjeg Banata i zbog neodgovarajućeg kvaliteta iz prodaje povučene velike količine meda, piše "Politika".

Izvor: B92

Četvrtak, 30.04.2009.

01:51

Default images

Tržište Srbije preplavljeno je falsifikatima pčelinjeg meda. To je juče potvrdila i Veterinarska inspekcija koja je na teritoriji srednjeg Banata kontrolisala med šest velikih proizvođača.

U uzorcima meda s proizvodnih linija i u trgovinama pronađene su povećane količine saharoze i HMF-a (hidrometilfurfurola, hemijskog jedinjenja koje, kako navode stručnjaci, u dozvoljenim količinama u namirnicama nije opasno, ali pretpostavlja se da prekomerna upotreba može biti štetna po ljudsko zdravlje) što, kako tvrde u inspekciji, ukazuje na to da je reč o veštačkom medu.

Saznajemo da su velike količine ovih proizvoda već povučene iz trgovinskih lanaca „Metro”, „Svislajon” i „Gomeks”, a da će protiv odgovornih u proizvodnji biti preduzete zakonom predviđene mere.

Kontrolisani su proizvodni pogoni firmi „Domaći med” iz Torde, „Aza” iz Novog Sada, „Hani med” iz Smedereva „Irikom”, „Maja promet” i „Meplis med” iz Beograda. Analize su rađene u Naučnom institutu za veterinarstvo iz Novog Sada.

“U fabrici u Tordi inspekcija je kontrolisala livadski, šumski i bagremov med i hemijske analize su pokazale višestruko povećane vrednosti HMF-a i saharoze. HMF se inače pojavljuje u slučajevima prihranjivanja pčela šećernim sirupom uz dodatak najčešće oksalne kiseline ili direktnim dodavanjem i mešanjem sirupa sa medom” , kaže Goran Milošev, pomoćnik direktora za Veterinarsku inspekciju Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede.

Med drugih proizvođača i to šumski „Med Honey” DOO iz Smedereva, cvetni med „Irikoma” iz Beograda, lipov med „Aza” DOO iz Novog Sada imao je takođe povišene vrednosti HMF-a i povučen je iz prodaje.

U prirodnom medu je inače dozvoljeno maksimalnih 40 miligrama HMF-a po kilogramu, a nezvanično saznajemo da je u nekim od kontrolisanih uzoraka bilo i deset puta više ove supstance.

Ove firme našle su se na udaru inspekcije po prijavi Saveza pčelarskih organizacija Srbije, koja već dugo upozorava da se na tržištu prodaju falsifikati meda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: