Vlada sutra o novom gripu

Vlada Srbije će sutra usvojiti zaključak u vezi sa pojavom, širenjem i suzbijanjem nove zarazne bolesti.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

12:39

Default images

To je saopšteno posle posle sastanka premijer Mirka Cvetkovića i ministar zdravlja Tomice Milosavljevića. Oni su, kako se navodi, danas razgovarali su o sprovođenju preventivnih mera protiv svinjskog gripa.

"Konstatovano je da je za brzo lečenje veoma važno brzo dijagnostikovanje bolesti, kao i da građani moraju da budu odgovorni prema sebi ukoliko uoče neke simptome koji se javljaju kod ove vrste gripa", navedeno je u saopštenju.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević najavio je ranije za B92 da bi "Torlak“ do kraja godine trebalo da počne probnu proizvodnju vakcine protiv gripa. On je gostujući u "Kažiprstu“ istakao da su pripreme za 5. i 6. stepen pripravnosti od pandemije u toku i da je širenje epidemije novog gripa nemoguće zaustaviti. Ipak, ministar uverava građane da nema razloga za paniku i da su nadležne zdravstvene ustanove i institut u pripravnosti.

Instutut za virusologiju, vakcine i serume Torlak će sutra tokom pre podneva dobiti sertifikat od Svetske zadravstvene organizacije u kojim se potvrđuje da taj institut ispunjava sve neophodne uslove da skladišti vakcinu protiv gripa obezbeđuje hladni lanac, kaže za B92 ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

U Srbiji bi uskoro trebalo da počne i probna proizvodnja vakcine protiv gripa.

Takođe, ministar zdravlja je dobio obaveštenje od Svetske zdravstvene organizacije da je "Torlak" dobio milion i dvesta hiljada dolara donacije da bi ubrzao postupak i da bi bio što pre sposoban za pravljenje vakcine protiv gripa.

Po svim ugovorima, do 1. septembra bi trebalo da bude sve na mestu što se tiče proizvodnje vakcine protiv gripa i trebalo bi da u poslednjem kvartalu ove godine počne probna proizvodnja, tako da "Torlak" za narednu godinu bude spreman da proizvede milione doza i za nas i za druge.
Institut za imunologiju i virusologiju ''Torlak'' (FoNet, arhiva)
Institut "Torlak", koji je referentna institucija za grip, ima reagense kojima u roku od 72 sata može da postavi dijagnozu ukoliko se pojavi slučaj novog gripa u Srbiji.

Međutim, taj podatak ne može biti objavljen dokle god potvrda ne stigne iz narednog referentnog instituta. Milosavljević navodi da u ovom trenutku nema nikakvih naznaka da bilo ko od naših građana u zoni opasnosti ima simptome novog gripa.

Delujte lokalno, razmišljajte globalno, ispravna je strategija za borbu protiv pandemije, poručuje ministar.

"Nema nacionalnih granica u ovoj infekciji, niti postoji nacionalno ograničenje ovakvih ili onakvih postupaka. Naše aktivnosti moraju da budu globalne, ne možete vi svoje granice zatvoriti, to je protivno svim međunarodnim pravilima, jer je svet malo selo", ukazao je Milosavljević.

"Globalizacija, kretanje ljudi, usluga, roba je takva da se vi ne možete niti zatvoriti u svoju sobicu, niti zatvoriti u svoju zemljicu i sačuvati sebe od pandemije, ne, vi morate biti deo tog sveta i deo tih zajedničkih napora", rekao je on.

Na sutrašnjoj sednici vlade trebalo bi da se nađe plan nabavke neophodnih sredstava za eventualnu epidemiju, najavio je ministar Milosavljević gostujući u emisiji "Kažiprst" B92. Možete pogledati snimak gostovanja ministra Tomice Milosavljevića u emisiji "Kažiprst".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: