"Doživotna" za trojicu Albanaca

Tri brata Albanca osuđeni su na doživotnu robiju jer su se pripremali da ubiju vojnike u američkoj vojnoj bazi "Fort diks" kod Filadelfije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.04.2009.

09:25

Default images

Braća Dritan, Eljvir i Šain Duka su pripremali ove akcije inspirisani svetim ratom protiv SAD. "Dokazi su neoborivo pokazali krivicu", rekao je juče američki oblasni sudija Robert Kugler pri izricanju presude braći Albancima, koji su rođeni u Debru u Makedoniji, na granici sa Albanijom.

Osuđeni Dritan (30), Eljvir (25) i Šain (28) bili su ilegalni imigraniti u SAD, gde su imali kompaniju za izgradnju krovova u Čeri Hilu, u Nju Džersiju, prenela je agencija Rojters.

Zajedno s njima trojicom, uhapšeni su i muslimani - Jordanac Mohamad Šnever i Turčin Serdar Tatar, koji su, takođe, optuženi za isto krivično delo, a kazna će im biti izrečena danas.

Svi oni su uhapšeni početkom maja 2007. u okolini Nju Džersija, posle policijske operacije koja je trajala više od 17 meseci.

Na snimcima, koji su zaplenjeni pri hapšenju, vide se vežbe koje su izvodili po pustarama u američkoj državi Pensilvaniji, gde su uvežbavali buduću akciju vičući "Alahu ekbar" (Bog je veliki) i pozivajući na džihad - sveti rat.

Federalni istražni biro saopštio je tada da nema nikakvih dokaza koji bi povezali ovu grupu sa bilo kojom međunarodnom terorističkom organizacijom, ali da postoji mogućnost da su regrutovani putem Interneta, čime se objašnjava velika količina propagandnog materijala Al Kaide u njihovim računarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: