U SAD protiv istrage o mučenjima

Većina Amerikanaca se protivi istrazi u Kongresu o okrutnim metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam, pokazuje istraživanje javnog mnjenja.

Izvor: B92

Sreda, 29.04.2009.

01:20

Default images

Prema istraživanju CBS njuza i "Njujork tajmsa", 62 odsto Amerikanaca smatraju da Kongres ne treba da preispituje postupanje prema zatvorenicima. Obaveštajni komitet Senata sproveo je istragu iza zatvorenih vrata o tehnikama ispitivanja zatvorenika u vreme administracije predsednika Džordža Buša.

Demokratski senator Patrik Lihi, predsedavajući Senatskog pravosudnog komiteta, kao i predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelozi zalažu se za to da dvopartijska kongresna komisija istraži to pitanje.

"Znam da neki ljudi kažu - hajde da okrenemo stranicu. Iskreno, voleo bih da pročitam stranicu pre nego što bude okrenuta", rekao je Lihi za CBS.

Portparol Bele kuće Robert Gibs naveo je da se Obama protivi postojanju takve komisije.

Obama je otvorio vrata mogućem krivičnom gonjenju zvaničnika Bušove administracije time što je rekao da je na Ministarstvu pravosuđa da odluči da li je neko prekršio zakon u metodama ispitivanja zatvorenika, kao što je simulacija davljenja.

Istraživanje je pokazalo da se 89 odsto republikanaca protivi kongresnom ispitivanju, kao i 60 odsto nezavisnih.

Kod demokrata, 46 odsto njih smatra da Kongres treba da preispita metode ispitivanja, dok 51 odsto smatra da to nije potrebno.

55 odsto ispitanika odobrava Obamino postupanje prema terorizmu, dok je 28 odsto protiv njega.

Međutim, po pitanju Obamine odluke o zatvaranju zatvora u zalivu Gvantanamo, istraživanje je pokazalo podeljene stavove: 47 odsto ispitanika smatra da zatvor treba i dalje da postoji, dok je za njegovo zatvaranje 44 odsto njih.

Predsednik Barak Obama, prema anketi, i dalje ima snažnu podršku javnosti kada se radi o politici zapošljavanja, jer 68 odsto ispitanika ga podržava, a 23 odsto ne podržava tu njegovu politiku.

Istraživanje je sprovedeno između 22. i 26. aprila na uzorku od 973 odrasla Amerikanca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: