Preventivne mere u zemljama regiona

Na teritoriji Balkana za sada nije zabeležen nijedan slučaj svinjskog gripa, ali su sve zemlje regiona već uvele ili se spremaju da uvedu preventivne mere.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2009.

14:46

Default images

Svinjski grip je u Meksiku odneo 103 života, a danas je registrovan i na tlu Evrope, u Španiji. Sve države su aktivirale nadležne službe ili formirale posebne odbore koji će pratiti razvoj situacije i reagovati u slučaju potrebe, a neke od zemalja su uvele viši nivo kontrole na aerodromima.

U Srbiji, Ministarstvo zdravlja oformilo je posebnu radnu grupu koja će pratiti aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, a Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu podigao je mere bezbednosti na najviši nivo.

Hrvatska je u stanju spremnosti i prati aktivnosti Svetske zdravstvena organizacije u vezi sa pojavom svinjskog gripa.

Prema rečima epidemiologa u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Ire Đenero Margan, za sada nema promene u stepenu spremnosti koje predviđa Nacionalni plan pripremljenosti za pandemiju gripa, koji je pre nekoliko godina osnovan na preporuku SZO.

Nivo kontrole povećan je i na aerodromima, čije će službe kontrolisati putnike s interkontinentalnih letova iz SAD i Meksika, ali i drugih letova iz zemalja u kojima se beleže slučajevi gripa.

Stanje spremnosti na aerodromima biće kao i kod slučajeva epidemije SARS-a i ptičjeg gripa od pre nekoliko godina.

U Hrvatskoj nacionalni plan sadrži šest stadijuma spremnosti, kako za pandemijski, tako i za međupandemijski period, a osnovan je i nacionalni odbor za planiranje u slučaju pandemije.

Taj odbor deluje kao preventivni zdravstveni štab i u njemu su predstavnici ministarstva zdravstva, poljoprivrede, unutrašnjih poslova i odbrane, kao i mikrobiolozi, epidemiolozi i infektolozi vodećih zdravstvenih ustanova.

Prema rečima epidemiologa Mate Ljubičića, nema mesta panici jer se ne radi o nekom supervirusu, pogotovo što je ovaj virus manje patogen od virusa ptičjeg gripa.

Hrvatska raspolaže sa 240.000 kutija Tamiflua i 200.000 doza Relenze, koje su obezbeđene zbog ptičjeg gripa, a ovi lekovi mogu delimično da zaustave bolest ili barem ublaže simptome. Ove zalihe su dovoljne za više od 10 odsto stanovništva.

Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracije posavetovalo je građanima da izbegavaju putovanja u Meksiko.

Nadležne institucije u BiH i RS nisu još preduzele nikakve mere zaštite u vezi s pojavom eventulanog virusa svinjskog gripa, a konkrentinih mera još nema ni na nivou državnih institucija u BiH.

Prema rečima portparola Inspekcije RS Dušanke Makivić, veterinarski inspektori za sada nisu dobili nikakvo obaveštenje od nadležnih svetskih agencija da na području RS ima slučajeva svinjskog gripa.

Ona je navela da nema registrovanog uvoza živih životinja iz zemalja u kojima se pojavila epidemija, pa tako nema ni podataka o eventulanoj pojavi ovog virusa.

U ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da će pratiti situaciju i da će zajedno s ostalim nadležnim institucijama, u slučaju potrebe, biti donesene konkretne mere zaštite.

Predsednik udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmera RS Vladimir Usorac upozorio je, međutim, da svinjski grip u RS može da uđe jedino preko Kosova, jer se odatle, preko Srbije, švercuje meso koje je uvezeno iz Meksika i Brazila.

U Crnoj Gori za sada nisu uvedene nikakve posebne mere, a kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu zdravlja, u popodnevim satima biće održan sastanak na kojem će biti doneta odluka o daljim potezima.

U Makedoniji su preduzete sve mere za kontrolu putnika koji dolaze sa američkog kontinenta, a veterinarska služba još pomnije kontroliše uvoz svežeg i zamrznutog svinjskog mesa.

U bolnicama je određen prostor za izolaciju za slučaj pojave ovog oboljenja, prenela je MIA.

U Grčkoj su sprovedene preventivne mere, što u praksi znači da je pojačana kontrola na međunarodnom aerodromu u Atini, gde će putnicima 24 sata na raspolaganju biti lekar-specijalista za zarazne bolesti.

Vršiće se, takođe, "diskretne provere" kod putnika, prenela je ANA, napominjući da su u jednoj atinskoj bolnici odvojene četiri sobe za slučaj pojave pacijenata zaraženih svinjskim gripom.

U Rumuniji, takođe, nije zabeležen nijedan slučaj svinjskog gripa, ali rumunsko Ministarstvo zdravlja je formiralo odbor koji će sprovoditi mere u cilju sprečavanja širenja i kontrole pojave ove bolesti, prenela je agencija Ađerpres.

Odbor je već imao prvi sastanak, u okviru telefonske konferencije sa Evropskom komisijom, kada su svi učesnici razgovora upoznati sa razvojem situacije u SAD i Meksiku i koracima koji ći biti preduzeti širom Evrope.

Bugarski zvaničnici istakli su da Bugarska nije direktno ugrožena svinjskim gripom, ali su naveli da su nadležne službe u stalnom kontaktu sa SZO, koja budno prati kako se situacija razvija.

U Sloveniji, kako je prenela agencija STA, očekuju uputstva SZO i za sada nisu preduzete nikakve posebne mere.

Imajući u vidu da je danas u Evropi registrovan prvi slučaj ovog gripa, očekuje se da će na čitavom kontinentu, pa tako i na Balkanu, biti pooštrene mere zaštite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: