Svinjski grip utiče na ekonomiju

Strah od širenja epidemije svinjskog gripa uzdrmao je nade o mogućem skorom oporavku svetske privrede.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 27.04.2009.

13:20

Default images

Cena nafte danas je pala je za više od dva procenta, na oko 50 dolara po barelu, a akcije na azijskim berzama padaju zbog straha od pandemije. Odolevaju jedino akcije farmaceutskog sektora. Evropske deonice su takođe današnje trgovanje počele u minusima.

Analitičari kažu da će strah od pandemije produbiti svetsku recesiju i da će verovatno imati zarazan učinak na azijske privrede zavisne od izvoza.

Svi sektori mogu biti pogodeni sem zdravstva i industrije lekova. Naročito teško može da bude ugrožen vazduhoplovni saobraćaj, kažu analitičari.

Britanija: Akcije opale zbog gripa

Vodeći britanski indeks akcija opao je tokom današnjeg početnog poslovanja na londonskom tržištu za 1,2 odsto, jer je bojazan od mogućeg širenja svinjskog gripa uticala na pojeftinjenje deonica bankarskih organizacija, sirovinskih kompanija i drugih firmi.

Investitori na efektnoj berzi u Londonu su u ranom poslovanju oborili nacinalni indeks akcija FTSE 100 za više od 50 poena, na 4.105,93 , reagujući na dramatične izveštaje o širenju svinjskog gripa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: