Slavik: Fiktivni pristanak na mito

Eugen Slavik, lekar optužen za korupciju, izneo je danas odbranu pred sudom, navodeći da je samo fiktivno pristao da uzme novac od oca dečaka koga je operisao.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2009.

17:36

Default images

Lekar neurohirurg Eugen Slavik, optužen za mito za operaciju devetogodišnjeg dečaka, izjavio je pred Okružnim sudom u Beogradu da je dečakov otac "blago retardiran", pa je doktor odlučio da sa detetovim ocem razgovara o novcu za operaciju kako bi sprečio njegove burne reakcije.

"Dečakov otac Žarko Milošević insistirao je da mi da novac, znojio se, molio me da mu kažem koliko da mi da, a ja sam davao neodređene odgovore, ali sam mu na kraju rekao da donese 300 evra", rekao je Slavik u svojoj odbrani.

Naveo je da nije imao nameru da uzme novac, nego samo da Miloševića smiri pristankom.

On je rekao da je Miloševićevog sina lečio od 2001. godine, kada mu je uspešno odstranio veoma komplikovan tumor na malom mozgu i da je dečaka i kasnije pregledao, ali da je primetio da Milošević ima "nizak frustracioni prag" i da reaguje ili depresivno, pretnjama o samoubistvu, ili agresivno.

"Zaključio sam da je on osoba sa blagim stepenom mentalne retardacije i saznao sam da je završio specijalnu školu i da je pokušavao samoubistvo. Zato sam pribegavao takozvanom ventiliranju, odnosno prividnom prihvatanju njegovih predloga da bih ga umirio, jer bi u suprotnom mogao da učini štetu", rekao je Slavik.

Zamenica okružnog tužioca u Beogradu Gordana Jekić Brdajić konstatovala je da optuženi ima pravo da se brani kako hoće, ali da ne može da degradira svedoka i zloupotrebljava svoje zvanje doktora u iznošenju odbrane.

Ona je rekla da je optuženi "iskontruisao odbranu" pošto je u novinama, dok je bio u pritvoru, pročitao da je Milošević pokušao samoubistvo.

Slavik je ispričao da mu je u decembru 2008. godine Milošević doveo sina i rekao da dečak ne može da hoda i da je na osnovu snimaka magnetne rezonance zaključio da dečak ima takozvani dobroćudni tumor na kičmenoj moždini, koji bi trebalo operisati.

"Prvo nisam hteo da ga operišem jer sam hteo da idem na odmor, a i nisam ponovo hteo da smirujem njegovog oca, koji je, međutim, burno reagovao, rekavši da će se ubiti ako ne operišem dečaka i da ću videti šta će biti ako ne operišem njegovo dete i molio me da uzmem novac", rekao je Slavik.

Slavik je rekao da mu je Milošević ličio na tempiranu bombu i da je morao da donese odluku, pa je odlučio da "ventilira" oštećenog i fiktivno pristane da uzme 300 evra.

"Nije to prvi takav slučaj. Često slažemo pacijente da bi ih umirili. Odlučio sam da verbalno, fiktivno, pristanem na sve što je tražio, ali nisam imao nameru da uzmem novac", rekao je Slavik.

Slavik je ispričao da je 8. januara, kada je uhapšen, Milošević došao u njegov kabinet na Institutu za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije i da je nakratko izašao iz kancelarije, a kada se vratio, video je na stolu novčanicu od 100 evra, ali je posle shvatio da je na stolu bilo ukupno 300 evra.

Oštećeni Milošević, koji je zaposlen u Gradskoj čistoći, ispričao je da mu je Slavik tražio novac i 2005. godine, kada je sina doveo na kontrolu.

"Rekao mi je tada da mu dam 700 evra za operaciju. Kažem da nemam, radim, on kaže 'uzmi kredit', kažem da sam do guše u kreditima, a gospodin Slavik kaže 'imaš rodbinu, prijatelje, svi će da ti daju za dete'. Dali su mi tada novac u školi u koju je išao moj sin, a posle je ispalo da operacija nije ni potrebna", rekao je Milošević.

Milošević je naveo da je u decembru 2008. godine, kada mu je Slavik rekao da će biti potrebno da "nešto časti", otišao u policiju i da je bio ozvučen kada mu je davao novac.

Na današnjem suđenju kao dokaz su izvedeni tonski snimci na kojima se čuje kako Slavik govori: "Nemoj da donosiš 50 ili 100 evra, za to ne mogu da ih odvedem ni na večeru, ako možeš skupi 300 evra pre operacije i 200 evra posle".

Slavikovi advokati izneli su primedbe da snimci nisu jasni, pa je tročlano sudsko veće kojem predsedava sudija Aleksandar Trešnjev odlučilo da snimci budu ponovo pušteni posle otklanjanja šumova.

Suđenje će biti nastavljeno u sredu, 29. aprila, kada bi sud mogao da izrekne presudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: