Insajder: Pljačka privatne imovine

Građani će morati da plaćaju milionske odštete naslednicima starih vlasnika, ako se pre denacionalizacije legalizuju ranije sporne odluke nadležnih institucija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2009.

11:45

Default images

Najekskluzivnije lokacije uglavnom imaju stare vlasnike, ali su ih bez obzira na to, predstavnici vlasti raznim odlukama ustupali pojedinim biznismenima. Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije donela zakon o denacionalizaciji. Kolika je šteta napravljena takvim odlukama, videćete u emisiji "Insajder" večeras u 22 sata.

Samo nekoliko lokacija u centru Beograda danas vredi više stotina miliona evra.

Većina tih lokacija, iako one pripadaju starim vlasnicima kojima je imovina oduzeta u vreme komunizma od 1945. do 1958, predstavnici vlasti su u vreme Miloševića, ali i u vreme demokratske vlasti, ustupale raznim biznismenima.

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije donela zakon o denacionalizaciji, iako je to jedan od glavnih uslova za ulazak u EU.

U međuvremenu su predstavnici opštinskih, gradskih i državnih vlasti iskoristili sve to da raznim odlukama sve ove lokacije praktično poklone pojedincima.

Zbog toga će građani ove zemlje, kada bude donet zakon, morati da plaćaju odštetu starim vlastima, ali po tržišnim cenama u milionskim iznosima i to zbog postupaka predstavnika države.

“Ja mislim da su interesi te mafije, državne mafije, tako veliki, da oni su spremni i da Srbija propadne, ako mogu da pokupe milione i nestanu”, kaže Bogdan Veljković, predsednik Udruženja za povraćaj imovine, naslednik starih vlasnika.

Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje, ocenio je da se ne može jedna nepravda ispraviti nanošenjem nove.

B92: Tu se i postavlja pitanje, pošto je dosta toga prodato u privatizaciji što ima stare vlasnike, ko će...

Dulić: Tako je.. Slažem se...

B92: Ko će na kraju plaćati sve to? Građani Srbije i to po tržišnim cenama?

Dulić: Slažem se. Sve se slažem. I onda uvek se kaže: ne možete jednu nepravdu da ispravljate nanošenjem novih nepravdi.

Aleksandar Vlahović, bivši ministar za privatizaciju, kaže da će država morati da obešteti oštećene.

B92: Ali kad kažete - država - to su građani ove zemlje?

Vlahović: Slažem se, kad kažem građani i država mislim i na izvršnu vlast i na onu 1945. i na ovu koja treba da donese zakon o denacionalizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: