Nikolić: Zemljište nije poklonjeno

Bivši direktor Direkcije za građevinsko zemljište Siniša Nikolić tvrdi da vlasniku MPC-a Petru Matiću nije poklonjena parcela od skoro pet hektara u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2009.

01:09

Default images

Siniša Nikolić, koji je na toj funkciji bio u vreme kada zemljište od četiri hektara i 85 ari na području poslovnog centra “Ušće” nije dato na licitaciju, u emisiji “Utisak nedelje” na TV B92 izjavio je da grad nije mogao to zemljište da da na licitaciju jer su im, kako je rekao, bile vezane ruke.

Beogradski javni pravobranilac Strahinja Sekulić izjavio je u istoj emisiji da će dokumentacija i saznanja koje poseduje u vezi sa slučajem zemljišta Luke Beograd možda biti predmet nekih novih sudskih postupaka.

Siniša Nikolić tvrdi da vlasniku MPC-a Petru Matiću nije poklonjena parcela od skoro pet hektara na najekskluzivnijoj lokaciji u Beogradu.

Prema njegovim rečima, grad nije imao načina da tu parcelu da na licitaciju, jer je Savezna vlada 2002. godine prodala zgradu PC “Ušće”, a samim tim i parcelu sa garažom od 4,85 hektara.

Međutim, “Insajder” je po Zakonu o dostupnosti informacija došao do celokupne dokumentacije koja dokazuje suprotno.

Da je Skupština grada, izmenama detaljnog regulacionog plana, izašla u susret investitoru Petru Matiću, potvrdio je u razgovoru za “Insajder” sadašnji zamenik predsednika Skupštine Beograda i bivši v.d. gradonačelnika Zoran Alimpić.

Nikolić, međutim, tvrdi da su Alimpićeve reči izvučene iz konteksta pri montaži emsije, i da vlasniku MPC-a nije poklonjeno zemljiste.

B92: Niste činili ništa Petru Matiću, niko za to nije dobio pare?

Siniša Nikolić: Ne.

B92: Otkud vi dve godine kasnije u upravnom odboru firme Petra Matića - to deluje kao da ste mu mnogo učinili.

Siniša Nikolić: To znači da bi konstrukcija glasila otprilike ovako: dali smo Petru Matiću da napravi 150.000 kvadrata, da zaradi ne znam koliko miliona, i onda je on, da bi se revanširao, sačekao da smene direktora Direkcije za građevinsko zemljište, da prođe dve godine posle toga, da ga stavi u upravni odbor za nadoknadu za 700 ili 800 evra mesečno. Da li je to nadoknada za neku uslugu? Naravno da nije. Javni gradski pravobranilac Strahinja Sekulić, koji u sporu sa “Lukom Beograd” oko zemljišta zastupa ineterese grada, veruje da se iza svega krije nečiji interes, ali ne želi da otkriva detalje, da ne bi, kako kaže, opstruirao neke druge postupke koji će se možda voditi.

“Ono što ja znam čuvam, ne za sebe da bih se hvalio, nego čuvam vodeći računa da neke stvari koje znam, neka dokumenta koje posedujem – čuvam jer očekujem da će to biti predmet nekog drugog postupka”, kaže Sekulić.

“Postoje uticaji. To je činjenica. Ovde su najbogatiji i najmoćniji ljudi u zemlji, pa to samo po sebi ima neku težinu”, rekao je on.
On je naveo da je, što se njega tiče, pitanje vlasništva nad zemljištem Luke Beograd u potpunosti pravno definisano, pa su zbog toga, prema njegovoj oceni, potpuno apsurdne ranije odluke Okružnog suda u Beogradu koje nisu bile u korist grada.

Prema istraživanjima “Insajdera” na lokacijama Poslovni centar “Ušće” i “Luka Beograd” budžet grada je zbog odluka nadležnih institucija potencijalno oštećen za više od dve milijarde evra.

Milan Perović, predsednik Upravnog odbora Direkcije za građevinsko zemljište, rekao je u telefonskom uključenju u emisiju “Utisak nedelje” da nije u sukobu interesa iako je istovremeno i pravni savetnik preduzeća “Luka Beograd”.

"Ja advokat Luke Beograd više nisam. Ja sada sa Lukom Beograd nisam ni u kakvom ugovornom odnosu. Luka Beograd ne može biti predmet Upravnog odbora Direkcije ni na silu. Ja ne bih želeo sa njima uopšte da polemišem na ovaj način", rekao je Perović.

Podsetimo, u emisiji “Insajder” objavljeno je da je Milan Perović savetnik “Luke Beograd” i predsednik Upravnog odbora Direkcije i pre dva meseca je pozvan da govori u emisiji.

On je odbio snimanje ali je poslao pisani odgovor.

“Poslove pravnog zastupanja i savetovanja obavljam za kompaniju ‘Luka Beograd’ a.d. od 2006. godine pa sve do danas. U aktuelnim sporovima koji se vode između Grada, Direkcije i ‘Luke Beograd’ a.d. nisam zastupnik nijedne strane u postupku, a pogotovo nisam zastupnik obe strane kako to vi sugerišete vašim pitanjem”, naveo je tada Perović.

“Funkcija predsednika Upravnog odbora Direkcije nema nikakvih dodirnih tačaka sa bilo kakvim zastupanjem imovinskih interesa Direkcije ili Grada”, tvrdi on.

Perovića, koji je inače član Demokratske stranke, na mesto predsednika UO Direkcije predložila je Liberalno-demokratska stranka.

Posle emitovanja “Insajdera” oglasio se Odbor za sprečavanje sukoba interesa i najavio da će pokrenuti postupak utvrđivanja da li je ovaj funkcioner u sukobu interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: