Profesor predlaže zabranu putovanja

Profesor ekonomije Maks Ote predložio je da se Nemcima zabrani putovanje u inostranstvo, ocenjujući da bi to pomoglo da se rasterete kase socijalnih osiguranja.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.04.2009.

01:36

Default images

Profesor na Univerzitetu u Vormsu Maks Ote je, kako prenose mediji, predvideo da će do 2011. godine, ukoliko pad bruto društvenog proizvoda zaista bude iznosio očekivanih šest odsto u ovoj godini, u Nemačkoj biti pet do šest miliona nezaposlenih.

Već na jesen bi, kako smatra profesor iz Vormsa, mogao da eksplodira broj narodnih kuhinja, beskućnika ispod mostova i gradova podignutih od šatora onih koji više ne mogu da plaćaju stanarine.

Te osiromašene mase će teško opteretiti kase socijalnih osiguranja, a novac ne može da dođe ni iz državne kase niti od novih zaduživanja.

Zato bi "u pomoć" mogao da priskoči onaj deo stanovništva koji zarađuje i godišnje na putovanja u inostranstvo troši 40 milijardi evra.

"Ako Nemci na putovanja godišnje troše 40 milijardi evra, to bi moglo da se ograniči zabranom putovanja u inostranstvo", smatra Ote, kojeg mediji zovu "guruom ekonomskog kraha", jer je još 2006. u knjizi "Ekonomski krah dolazi" predvideo krizu koja se rasplamsala prošle i ove godine.

Nemačka turistička branša nije se doduše oglasila posle ove izjave profesora Otea, ali svakako ne bi imala ništa protiv promene turističkih opredeljenja Nemaca. Predsednik Turističkog saveza Nemačke Rajnhard Majer nedavno je izjavio da se ova branša "nada da će nemački građani u krizi da se odreknu putovanja u daleke zemlje i u većem broju odmor provoditi u svojoj zemlji".

Prošle godine je, kako su pokazala ispitivanja javnog mnjenja, oko 30 odsto Nemaca odmor provelo u nemačkih turističkim mestima na Baltičkom i Severnom moru, na jezerima, planinama i banjama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: