Projekat izgradnje jeftinih stanova

Predstavnici Vlade Srbije najavili su projekat izgradnje jeftinih stanova za čiju realizaciju je, međutim, neophodno usvojiti potrebne zakone.

Izvor: B92

Subota, 25.04.2009.

00:58

Default images

Ministarstvo za infrastrukturu i ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja pripremaju program izgradnje stanova za koje bi se u Beogradu za kvadratni metar plaćalo 600 do 700 evra. Za ceo posao Vlada Srbije bi mogla da osnuje posebno preduzeće, a preduslov za to je donošenje posebnog zakona, kojim će biti definisane sve pojedinosti.

U Srbiji ima oko 500.000 podstanara, od kojih je više od 100.000 u Beogradu i država treba da učini sve da ta populacija građana dođe do krova nad glavom po povoljnoj ceni, istakli su učesnici okruglog stola pod nazivom "Kako graditi jeftine stanove".

Pomoćnica ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Aleksandra Damnjanović-Petrović kaže da bi javni sektor po ovom modelu finansirao 40 odsto, banke oko polovinu, a kupci do 15 odsto cene stana.

"Država to može učiniti sredstvima budžeta ili može putem kreditnih sredstava. Sledeći način jeste da država svojim nekim drugim podsticajnim merama, naročito na relaciji država-poslovna banka-investitor olakša i pospeši sam proces izgradnje”, objasnila je ona.

Arhitekta Branka Bošnjak, članica radne grupe, ukazala je na veliki potencijal koji leži upravo u brojnosti građana koji čekaju na mnogo jeftinije stanove.

Ona dodaje da bi država različitim merama mogla da pospeši realizaciju ovakvog projekta.

"Zakon o planiranju i izgradnji je predvideo mogućnost da svi investitori koji nisu završili, a započeli su gradnju od 2003. a dobili su kvalitetne lokacije, budu sankcionisani tako što će im se oduzeti lokacija. Radi se o četiri do pet miliona kvadrata neizgrađenog prostora u Beogradu", navela je Bošnjakova.

Predstavnik ministarstva za infrastrukturu Aleksandar Jankulović kaže da Vlada mora različitim merama da obezbedi da strani i domaći investitori ulažu u stambenu izgradnju.

On dodaje da stanogradnja može umnogome da pospeši razvoj srpske privrede.

“Ministar infrastrukture je 4. marta ove godine pripremio jedan od predloga inicijativnih modela neprofitne stambene izgradnje u Republici Srbiji, po sistemu da bude dostupna građaninu sa prosečnim primanjima u Republici Srbiji”, rekao je Jankulović.

“Ako bi se u godini dana radilo 20 000 stanova, to bi obezbedilo direktno ulaganje od oko 700 miliona evra u privredne aktivnosti u Republici Srbiji. Tu bi, prema procenama i analizi, bilo uposleno oko 63 000 radnika”, naveo je on.

Ovakav model postoji u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj i za početak bi se gradilo 10.000 stanova, čija otplatna rata bi mesečno iznosila 200 do 250 evra.

Projekat, po rečima učesnika skupa, treba da podrže i banke atraktivnom kamatnom stopom, dok država i investitor treba da obezbede zemljište i građevinsku dozvolu.

Damnjanović-Petrovićeva je podsetila da će novi zakon o planiranju i izgradnji biti na razmatranju u Vladi Srbije do kraja maja, a odmah potom i pred poslanicima Skupštine Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: