UN pozvale Šri Lanku da sarađuje

Savet bezbednosti UN pozvao je vlasti Šri Lanke da sarađuju u humanitarnim misijama koje treba da olakšaju situaciju civilima zarobljenim u zoni sukoba.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2009.

21:42

Default images

Trenutno predsedavajući Saveta bezbednosti, meksički ambasador pri UN Klod Heler je istakao da je prioritet da se interveniše zbog teške humanitarne situacije na severoistoku Šri Lanke, javio je Rojters.

Dodao je da je Savet bezbednosti pozvao vladu Šri Lanke da pruži veću podršku misiji UN i da joj omogući, kao i Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, pristup svim lokacijama gde su registrovana raseljena lice.

Početkom ove sedmice Savet bezbednosti pozvao je Kolombo i pobunjenike da omoguće civilima da napuste zonu sukoba i ponovio predlog tamilskim tigrovima da se predaju.

Građanski rat koji traje u Šri Lanki 25 godina inteziviran je poslednjih meseci kada su vladine snage saterale pobunjenike, Tamilske tigrove, na uzan prostor nekadašnje pobunjenicke teritorije na severu zemlje.

Prema danas objavljenim podacima Ujedinjenih nacija u protekla tri meseca u Šri Lanki poginulo oko 6.500 ljudi, a oko 14.000 je povređeno. Više od 50.000 civila je zarobljeno u ratnoj zoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: