"Stranački sporazum jači od zakona"

Nakon što je Vlada Srbije odbila preporuku Odbora za rešavanje sukoba interesa, stručnjaci kažu da je to potvrda da je vlast u rukama stranaka a ne institucija.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2009.

19:46

Default images

Pošto je Vlada Srbije jednoglasno odbila preporuku Odbora za rešavanje sukoba interesa za razrešenje državnih sekretara u ministarstvima pravde i ekonomije Slobodana Homena i Nebojše Ćirića, u javnosti je ponovo otvoreno pitanje u čijim rukama se nalazi vlast u Srbiji.

Odbor je, podsetimo, smene zahtevao pošto je utvrdio da su njih dvojica vršili pritisak na sudstvo i povredili Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Za pravnike, odluka vlade je još jednom pokazala da Srbijom vladaju političke stranke, a ne demokratske institucije.

Odbor je Ćirićevu i Homenovu smenu zahtevao, pošto je utvrdio da su njih dvojica krajem marta sudovima u Srbiji uputili dopis kojim zahtevaju obustavljanje svih radnih sporova i izvršenja donetih presuda u korist radnika.

Svrha zahteva navodno je bilo sprečavanje odliva novca koji bi mogao da izazove produbljivanje ekonomske kriz.

Homen je, negirajući krivicu, ponudio ostavku, a iza Ćirića je stalo njegovo resorno ministarstvo.

Predsednica udruženja sudija Srbije Dragana Boljević, osim neodgovornog ponašanja državnih sekretara, ukazuje i na odgovornost Vrhovnog suda Srbije.

“Po Ustavu, on je brana od uticaja na sudstvo, i ne može takav dopis da prosleđuje sudovima, čak ni kao primer kako se vrši uticaj na sudstvo”, rekla je Boljevićeva.

“On treba javno da izađe i da kaže da se ovako nešto više nikada ne uradi. U svakom slučaju, postoji nedozvoljivo ponašanje učesnika u tom lancu i videćemo sada da li će sazreti ta svest tokom vremena da sankcija za tako nešto mora da postoji”, kaže ona.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević objašnjava da je pored neodgovornosti funlcionera, u ovom slučaju prekršen Zakon o uređenju sudova.

Ivošević je uveren da je u svemu tome bila i velika uloga resornih ministara.

“Tu se sada ministri kriju, a ministarska odgovornost je ogromna, veća je nego odgovornost državnih sekretara. Oni su, hajde da kažemo, visoki činovnici, i oni ne smeju ništa da rade bez saglasnosti ministara“, kaže Ivošević.

“Ministri ćute, a to ne može”, smatra on.

Predsednica vladinog saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać uverena je da ovaj slučaj potvrđuje da je vlast u Srbiji u rukama stranaka, dok su zakoni samo mrtvo slovo na papiru.

“Ovde je potpuno besmisleno donositi zakone i stvarati tela, kad već znamo da se ona po koalicionom sporazumu neće poštovati“, kaže Baraćeva.

“Znači, svako ko prekrši zakon, a ima zaštitu svoje političke stranke, na njega se ta zabrana neće odnositi. To se desilo i sada”, smatra ona.

“Naravno, ako bi se u ta dva slučaja poštovao zakon o sukobu interesa i inače zakonske zabrane da se tako nešto ne sme raditi, onda bi to verovatno postavilo pitanje i drugih sukoba interesa. Tako da su političke stranke odlučile da su one te koje kažu kada se krši zakon, a ne nezavisne institucije”, zaključuje Baraćeva.

Podsetimo, Republički odbor za sprečavanje sukoba interesa ne raspolaže mehanizmom za prinudno izvršenje svojih preporuka, već je sve prepušteno savesti funkcionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: