Ante Marković u Beogradu

Posle 18 godina, u posetu Beogradu stigao je jedan od najpopularnijih političara SFRJ, poslednji premijer te države, Ante Marković.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2009.

00:55

Default images

Posle osamnaest godina, Ante Marković, poslednji premijer bivše SFRJ, došao je u Beograd gde je, učestvujući na međunarodnoj konferenciji "Socijalne politike u svetlu svetske ekonomske krize", rekao da ne veruje u skori kraj krize.

On je privredama u regionu preporučio da se više oslone jedna na drugu, a kao glavni problem država nekadašnje Jugoslavije naveo je nedostatak sposobnih ljudi.

Bivši saradnici, jugonostalgičari, poštovaoci i brojni novinari dočekali su ga aplauzima, a Ante Marković je potvrdio da ga nije bilo lako nagovoriti na ovaj put.

Presudnu ulogu u tome je, kako kaže, odigrao predsednik Srbije Boris Tadić. Govoreći o svetskoj ekonomskoj krizi do koje je, kako kaže, dovela globalizacija i vladavina monopola, Marković je rekao da ne veruje u njen skori kraj, a još više sumnja u trajni uspeh mera koje se primenjuju, a liče mu na privremeno krpljenje probušenog balona.

Umesto podrške bankama i monopolima potrebno je uraditi strukturnu reformu privrede, predlaže Marković koji je privredama u regionu predložio da više sarađuju.

Ante Marković smatra da je velika greška vlada u regionu što su strancima prodale celokupan bankarski sektor.

Ipak, on kao najveći problem vidi nedostatak sposobnih ljudi.

Na konferenciji o socijalnoj politici u svetlu svetske ekonomske krize učestvuju sindikalci, privrednici i predstavnici vlada zemalja regiona i Evropske unije koji će u naredna dva dana govoriti o merama koje se sprovode kako bi se najugroženije socijalne kategorije zaštitile od posledica globalne krize.

"Kao u vreme Ante Markovića"

Na prostorima bivše SFRJ jedan od najpopularnijih političara svih vremena, Ante Marković, tu laskavu titulu stekao je uspešnim zaustavljanjem inflacije i brzim i velikim povećanjem životnog standarda.

Iako visok standard nije dugo trajao, mnogi kada ih i danas pitate kada se živelo najbolje, kažu - u vreme Ante Markovića.

“Korak ka blagostanju”, “Sigurnost”, “Dobra mi je bila plata”, “Imali smo sve” - ovako Beograđani sa kojima je B92 razgovarao opisuju vreme kada je premijer SFR Jugoslavije bio Ante Marković.

Visoki standard i velika kupovna moć osnovne su im asocijacija na to vreme kojeg se sećaju sa nostalgijom. Svojim ekonomskim programom Marković je zaustavio inflaciju, a dinar je prvi put postao konvertibilan.

Spoljni dug zemlje je smanjen, a devizne rezerve povećane čak 10 puta.

Gostujući u vestima TV B92, ekonomista Stojan Stamenković, koji je bio u timu Markovića, navodi da je najznačajnije to što su predviđene mere bile sveobuhvatne.

“To je bio prvi kompletan i kompleksan program tranzicije u svetu. On je povukao stabilizacione poteze i moram da vam kažem, ta stabilizacija je bila probušena već na samom početku”, rekao je Stamenković.

“Ja sam bio svedok u Skupštini, Srbija je blokirala 10 dana mere o zamrzavanju plata i mere o organičavanju javne potrošnje”, kaže on.

Stamenković podseća da su samo u to vreme prosečne plate u Srbiji bile oko 30 odsto veće nego u Sloveniji i smatra da je program Markovića propao jer je ekonomski prosperitet bio u drugom planu zbog nacionalnih programa tadašnjih republika SFRJ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: