Mlečni put ima ukus i miris?

Astronomi koji su proučavali džinovski oblak prašine u središtu Mlečnog puta otkrili su da bi on mogao da ima ukus maline i da miriše na rum.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2009.

00:26

Default images

Tragajući za aminokiselinama u svemiru, glavnim komponentama za stvaranje života, istraživači su otkrili prisustvo etil-formata, hemijske supstance koja određuje ukus maline.

Mirisa etil -formata veoma podseća na onaj koji ima rum, piše britanski tabloid "San".

Astronom Arno Beloš sa Instituta Maks Plank za radio-astronomiju u Bonu koji je učestvovao u ovom istraživanju izjavio je da etil-format određuje ukus maline, ali da je potrebno mnogo drugih molekula da bi se u svemiru dobile maline.

On je takođe naveo da su naučnici koji su se u ovom istraživanju služili 30 metara dugim radio-teleskopom usmerenim na džinovski oblak prašine u središtu naše galaksije, identifikovali oko 50 molekula od kojih su dva potpuno nova.

Ovo otkriće predstavljeno je na Evropskoj nedelji astronomije i svemirske nauke na univerzitetu u Hertforširu na jugu Engleske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: