MMF: Pad privrede u Srbiji

Srbija će ove godine imati pad privrednih aktivnosti od dva odsto a sledeće će stagnirati, predviđa Međunarodni monetarni fond u svom izveštaju.

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.04.2009.

17:28

Default images

U prethodnom izveštaju, iz oktobra prošle godine, globalni kreditor je Srbiji za 2009. prognozirao ekonomski rast od tri odsto. Prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) Srbije je, prema podacima MMF-a, porastao 5,4 odsto a 2007. godine 6,9 odsto.

Ovogodišnju inflaciju u Srbiji MMF prognozira na 10 odsto, nakon 11,7 odsto u 2008, a iduće godine bi stopa trebalo da se spusti na 8,2 odsto.

MMF deficit tekućih plaćanja Srbije u 2009. prognozira na 12,2 odsto BDP-a u poređenju sa 17,3 odsto lane. Naredne godine, prema prognozi Fonda, deficit će pasti na 11,3 odsto BDP-a.

Za region centralne i istočne Evrope MMF za ovu godinu predviđa pad privrednih aktivnosti od 3,7 odsto a za sledeću rast od 0,8 odsto. Pri tome se ove godine rast očekuje jedino u Albaniji, od skromnih 0,4 dosto, dok će dvocifreni pad imati baltičke zemlje.

Podsećanja radi, u januaru je Fond u tekućoj godini u regionu očekivao pad od 0,4 odsto a u 2009. ekonomski rast od dva i po odsto.

Veći pad privrednih aktivnosti od Srbije u regionu će u 2009. beležiti, prema novim prognozama MMF-a, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, baltičke zemlje, Mađarska, Crna Gora, Rumunija i Turska.

Stros-Kan: Kriza daleko od kraja

Direktor MMF-a Dominik Stros-Kan potvrdio je da je svetska ekonomska i finansijska kriza "daleko od kraja" i da će oporavak krenuti od SAD.

"Uprkos signalima koji su crveni i drugih koji su postali zeleni, kriza je daleko od toga da bude gotova", rekao je Stros-Kan na konferenciji za štampu u Vašingtonu uoči proletnjeg zasedanja MMF-a.

"Mi i dalje verujemo da može doći do oporavka u prvoj polovini 2010. godine. Početak oporavka treba da dođe iz SAD, on će doći iz SAD", rekao je prvi čovek MMF-a dan pošto je Fond objavio revidirana predviđanja svetskog ekonomskog rasta.

Fond predviđa da će bruto nacionalni proizvod u svetu da se smanji za 1,3 odsto ove godine ali predviđa rast od 1,9 odsto sledeće godine, uprkos stagnaciji u svim vodećim razvijenim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: