Đilas: Zemljište da ostane gradsko

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kaže da zemljište na kome se nalazi “Luka Beograd" treba da pripadne gradu. Pregovori u slučaju negativne odluke suda.

Izvor: Vreme

Četvrtak, 23.04.2009.

15:41

Default images

"To zemljište sigurno vredi stotine miliona evra i zato se borimo za njega", rekao je Đilas nedeljniku "Vreme" i podsetio da se čeka treća odluka suda o vlasništvu nad tim zemljištom.

On je dodao da će se, ukoliko sudska presuda ne bude doneta u korist grada, na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je potpisan sa Lukom Beograd, pregovarati sa tim preduzećem, kako bi, ipak, jedan deo zemljišta pripao Beograđanima.

"Ključni problem je u tome što se ne mogu vratiti stvari urađene pre tri, pet ili deset godina. Trebalo je, kada se počelo sa prodajom preduzeća u gradu, razmisliti da li uz prodaju treba dati i pravo na korišćenje zemljišta", naglasio je Đilas.

On je objasnio da je te dve stvari, prodaju preduzeća i pravo na korišćenje zemljista, trebalo blagovremeno razdvojiti, jer je, kako je ocenio, realno da su preduzeća kupovana zbog dobrih lokacija i s namerom da se jednog dana na njima nešto gradi.

“Beograd se nije pitao za Ušće“

Gradonačelnik Beograda je komentarisao i aktuelni problem vlasništva nad zemljištem na kome je izgrađen Tržni centar "Ušće".

Prema njegovim rečima, postoje sve potrebne saglasnosti za pravo korišćenja spornih parcela između zgrade bivše Savezne vlade i MPC-a, a grad Beograd nije mogao da napravi licitaciju, pošto nije bio vlasnik druge parcele.

"Da li su mogli da spreče gradnju te zgrade da ne promene regulacioni plan, pa da ispod ostane garaža, a gore trava? Verovatno su mogli. Da li je time neko na 'mala vrata' uspeo da uštedi mnogo para? Jeste, ali o tome treba da pitamo one koji su im prodali zgradu pod tim uslovima", rekao je gradonačelnik.

On je dodao da će, ukoliko je prekršen zakon, biti podnete krivične prijave i ocenio da "najveću odgovornost ima onaj ko je prodao zgradu, a to je Savezna vlada".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: