Pobeda vladajuće koalicije?

Afrički nacionalni kongres, koji je u Južnoj Africi na vlasti od 1994, osvojio je, prema prvim procenama, više od 62 odsto glasova na parlamentarnim izborima.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

11:10

Default images

Reč je o prvim rezultatima, koje je saopštila izborna komisija na osnovu 10 odsto prebrojanih glasova. Ovi opšti izbori u Južnoj Africi smatraju se najvažnijim od ukidanja aparthejda pre 15 godina.

Velika izlaznost na izborima izazvala je velike gužve na glasačkim mestima i nedostatak glasačkih listića. Oko 23 miliona glasača moglo je svoje pravo da iskoristi na jednom od 20 hiljada glasačkih mesta. Glasanje je produženo na onim glasačkim mestima gde su se stvorili dugi redovi.

I vladajuća partija Afričkog nacionalnog kongresa i opoziciona stranka Narodnog kongresa, koju je nekad predvodio Nelson Mandela uputile su apel izbornoj komisiji da se glasanje omogući svima koji su se zatekli na glasačkim mestima.

"Najveći nedostatak glasačkih listića imali smo u Gautengu, naročito u Gauteng Metrou, Ekuruleniju, gradu Cvan i Johanesburgu", rekla je predsednica izborne komisije Pensi Tlakula.

Predviđa se da će vladajući Afrički nacionalni kongres, koji predvodi Džejkob Zuma, ostvariti i četvrtu uzastopnu pobedu. Prognoze, istovremeno, ukazuju da ANC neće obezbediti dvotrećinsku većinu u parlamentu, što bi mu dalo priliku i da menja ustav bez traženja podrške drugih stranaka.

Pobeda ANC značila bi, po svemu sudeći, i davanje predsedničkog mandata Zumi, jer se u ovoj zemlji šef države ne bira direktno, nego ga izglasava parlament.

Rivali ANC-u su njegovo otcepljeno krilo, stranka Narodnog kongresa, u kojoj su pristalice bivšeg predsednika Taba Mbekija i opozicioni Demokratski savez, koji ANC optužuju za korupciju.

Od ukidanja aparthejda, Južna Afrika je prošle godine prvi put zabeležila privredni pad, a u zemlji je došlo i do širenja kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: