Južni tok još daleko

Iako su iz Ministarstva energetike Srbije najavljivali da će Sporazum o izgradnji gasovoda "Južni tok" biti potpisan sutra u Sofiji, za sada takve potvrde nema.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.04.2009.

19:12

Default images

Pre svega, ruski ministar energetike kaže da sa Bugarskom nisu usaglašeni svi detalji sporazuma. Zbog toga i ruski premijer Vladimir Putin ne dolazi na samit. Ruski ministar energetike je u intervjuu Politici potvrdio da sa Srbijom nema sporova i da će trasa novog gasovoda prolaziti i kroz našu zemlju.

Do konačnog potpisivanja ugovora o izgradnji južnog toka izgleda da će proći još dosta vremena, tvrde poznavaoci prilika na tržištu gasa.

Studija izvodljivosti, kažu, biće gotova tek krajem naredne godine. A vreme je novac.

Glavni kamen spoticanja trenutno je između Bugarske i Rusije. I to oko cevi. Bugarska zahteva da se kroz njenu teritoriju izgradi novi gasovod, dok je Moskva za to da se koristi postojeći.

Jedna kliometar nove cevi košta oko dve miliona dolara, procena je stručnjaka. Kada će ugovor biti potpisan i početi gradnja, Srbija nema uticaja.

“Srbija je samo jedna karika u lancu, i realizacija gasovoda zavisi od dogovora sa državom odakle će gasovod ući, i sa državom gde će gasovod izaći odnosno napustiti teritoriju države“, kaže direktor Foruma za međunarodne odnose Milan Simurdić.

“Bugarska je predviđena u ovoj fazi, ako ne bude nekih većih pomeranja kao mesto gde bi cev gasovoda trebalo da izroni, i to je ono prvo mesto gde bi se trebalo račvati prema Srbiji“, navodi on.

Zvanični Kremlj kaže da ruski premijer Vladimir Putin ne dolazi u Sofiju, jer dogovor o projektu “Južni tok“ nije postignut na nivou eksperata, kao i da postoje različiti stavovi o nekim pitanjima.

Ruski mediji tvrde da to nije pravi razlog.

“Verovatni je razlog, ne onaj koji su naveli kao zvanični u Kremlju, nego onaj više manje realan, ruski komentatori i verovatno imaju pravu, u Moskvi su saznali da na toj konferenciji u Sofiji biti donete neke odluke i neke rezolucije koje ne odgovaraju Rusiji. Pa to nije dobro da bude u prisustvu premijera Putina“, smatra urednik moskovskog "Komersanta", Genadi Sisojev.

Delegaciju Srbije na dvodnevnom samitu u Sofiji predstavljaće predsednik Boris Tadić, ministar energetike Petar Škundrić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

O čemu će se tačno dogovarati na skupu B92 nije uspeo da sazna od Škundrića, niti Bajatovića, dok su iz kabineta predsednika Srbije saopštili da će Tadić na marginama samita imati niz bilateralnih susreta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: